Olaf Šolc: Ukrajina ne može u NATO dok je u ratnom stanju

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da trenutno ne postoji mogućnost da Ukrajina bude pozvana u NATO zbog toga što, kako je naveo, prema nejgovom mišljenju, zemlja u ratnom stanju ne može da postane članica Alijanse.

Šolc je rekao za televiziju ZDF u četvrtak uveče da država u ratnom stanju definitivno ne može da postane članica NATO i da su, kako je naveo, svi saglasni sa tim stavom.

Prema Šolcovim rečima, trenutno se razgovara o "bezbednosnim garancijama" nakon okončanja tekućeg rata u Ukrajini. Šolc je istakao da to što Rusija krši međunarodno pravo zahteva posebne akcije.

Prema njegovim rečima, s jedne strane, treba da se podrži sposobnost Ukrajine da se odbrani, a sa druge, spreči da rat preraste u sukob širih razmera, odnosno u rat između Rusije i NATO.

"Ovo je moja odgovornost i to je nešto što jasno razumem. I neću promeniti svoj stav, neću dozvoliti da me pokolebaju", rekao je Šolc.

U tom kontekstu ponovio je da ne pristaje na prebacivanje u Ukrajinu nemačkih krstarećih raketa "taurus" i drugog naoružanja koje bi moglo da doprinese eskalaciji.

Šolc je ocenio da je došao trenutak, uključujući i na bojnom polju, kada je potrebno sagledati kako da se okonča rat i da se što pre stvore izgledi za pravedan mir za Ukrajinu.

On je takođe izrazio nadu da će biti održan drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu, ovog puta uz učešće Rusije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ukrajina gradi naprednu armiju dronova, ali za sada piloti improvizuju selotejpom i bombama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moki

    25. oktobar 2024 | 14:37

    Nece ona nikad u Nato jer ce i oni prdnut kako su krenuli slusajuc AMERIKU.

  • Rade KV

    25. oktobar 2024 | 14:36

    Ajde bre jednom učinite nešto da taj narod ne gine!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA