Vlasnik teretnjaka plaća 102 miliona dolara za uklanjanje ostataka srušenog mosta u Baltimoru

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Singapurske kompanije "Dalija Grejs Oušn Prajvat" i "Sinerdži Marin Grup", vlasnik i korisnik teretnog broda koji je udario i srušio most "Frensis Skot Li" u Baltimoru, saglasile su se da plate 102 miliona dolara po tužbi američkog Sekretarijata za pravosuđe, saopštili su nadležni.

Nagodba je usledila mesec dana nakon tužbe za troškove uklanjanja delova kontrukcije mosta, koja je završila pod vodom, i otvaranje baltimorske luke.

"Dogovor će obezbediti da troškove saveznih vlasti za čišćenje Fort Mekhenri kanala snose ‘Grejs Oušn i Sinerdži’, a ne američki poreski obveznici", saopštio je glavni zamenik pomoćnika državnog tužioca Bendžamin Majzer.

Američki Sekretarijat za pravosuđe ukazao je da su električni i mehanički sistemi na brodu "Dali", koji je izazvao nesreću, bili nepropisno održavani usled čega je ostao bez napajanja strujom i skrenuo sa kursa. Nakon toga je udario u potporni stub mosta "Frensis Skot Ki".

Usled nesreće, komercijalni brodski saobračaj kroz luku Baltimor mesecima je bio usporen, sve dok For Mekhenri kanal nije ponovo otvoren u junu, prenosi Glas Amerike.

Inače, nekoliko minuta pre udesa koji se dogodio marta 2024, kormilar teretnog broda "Dali" radio vezom zatražio je pomoć remorkera i prijavio gubitak struje, pokazao je snimak brodske "crne kutije".

U nesreći je poginulo šest radnika koji su tokom noći radili na održavanju mosta, dok su dvojica spasena iz vode.

Zvaničnici američke države Merilend procenili su da bi izgradnja novog mosta mogla trajati do jeseni 2028, a očekivani troškovi kreću se do sume od 1,9 milijardi dolara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sva šteta i užaš mosta koji je srušio brod: Jezivi dnevni snimci iz vazduha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA