Rusija obezbedila Hutima satelitske podatke za napade na trgovačke brodove u Crvenom moru

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kontejnerski brodovi izbegavaju Crveno more već skoro godinu dana, otkako su jemenski pobunjenici Huti počeli da bombarduju ovaj pomorski prolaz raketama i bespilotnim letelicama kamikazama.

Najnoviji izveštaj potencijalno otkriva zašto su oni uspeli da održavaju napade tako dosledno i tako precizno sve ovo vreme.

Kako je "Wall Street Journal" u četvrtak izvestio, Rusija je podatke o ciljevima obezbedila Hutima, koje podržava Iran, a kako bi im pomogla da napadaju zapadne brodove koji prolaze Crvenim morem ka glavnoj globalnoj trgovačkoj arteriji - Sueckom kanalu.

U izveštaju se navodi da su Huti kasnije počeli da koriste ruske satelitske podatke prilikom intenziviranja napada. Nije jasno kada su primili ili počeli da koriste te podatke, ali su oni preneti preko Iranske revolucionarne garde, koja je čvrsto povezana sa Hutima u Jemenu.

Prema izveštaju, Sjedinjene Države su zabrinute da bi Rusija mogla pobunjenicima da obezbedi još i protivbrodske ili protivvazdušne rakete koje bi ugrozile vojne operacije za zaštitu brodova u ovom regionu.

Zaključno sa 24. oktobrom, zabeleženo je ukupno 128 pomorskih incidenata u vodama oko Arabijskog poluostrva, od novembra prošle godine kada su Huti izveli prvi udar, a prema podacima Britanske pomorske trgovačke operacije (UKMTO).

Učestali napadi primorali su kontejnerske brodove da izbegavaju Crveno more i susedni Adenski zaliv i da preusmere svoje putanje oko Rta Dobre nade na jugu Afrike, što putovanje produžava za 10 do 14 dana.

Promet kontejnerskih brodova u Crvenom moru smanjen je za 73 odsto na godišnjem nivou do septembra, prema podacima pomorske analitičke kompanije "MarineTraffic". Filip Damas, direktor konsultantske firme "Drewry Supply Chain Advisors", izjavio je da se ne očekuje potpuni povratak tranzita kroz Suecki kanal pre 2026.

Odgovarajući na diskusije o tome da SAD i saveznici dozvoljavaju Ukrajini da koristi donirano naoružanje za napade duboko u Rusiji, predsednik Vladimir Putin je zapretio da će poslati oružje dugog dometa i vojnu podršku u "regione" širom sveta, gde bi mogli biti upotrebljeni za napade na zapadne ciljeve.

"Za Rusiju je svako žarište dobrodošla vest, jer skreće pažnju sveta dalje od Ukrajine", rekao je Aleksandar Gabujev, direktor Karnegi Centra za Rusiju i Evroaziju, istraživačkog centra sa sedištem u Berlinu.

Ti napadi poremetili su globalnu pomorsku trgovinu, primoravši kompanije da preusmere rute sa Sueckog kanala na mnogo duže i skuplje puteve oko Rta Dobre nade na južnom vrhu Afrike.

Gotovo desetina svetske trgovine nafte prolazi kroz Bab el Mandeb, moreuz koji razdvaja Crveno more od Indijskog okeana. Saobraćaj tankera kroz tu rutu bio je 77 odsto manji u avgustu 2024. u poređenju sa oktobrom 2023, prema podacima kompanije "Windward", specijalizovane za pomorsku obaveštajnu analitiku.

Ruski tankeri nafte takođe su bili na meti Huta, ali oni su deo "flote duhova" koja je stvorena kako bi zaobišla međunarodne sankcije, preneo je portal "War zone".

(Telegraf.rs)

Video: Britanci krenuli u napad na Hute u Jemenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA