Rusija i dalje poseduje borbene trupe koje rat nije ni dodatako: Upozorenje američkog komandanta u Evropi

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Rusija je pretrpela značajne gubitke u Ukrajini, koji se mere desetinama hiljada poginulih i ranjenih vojnika, ali njena vojska i dalje raspolaže opasnim borbenim snagama, koje su jedva pogođene sukobom, upozorio je vrhovni američki general u Evropi.

"Ruska vojska koju vidimo na frontu u Ukrajini, i udarci koje je pretrpela, moraju se sagledati u kontekstu cele njihove vojne strukture", izjavio je general Kristofer Kavoli, komandant Evropske komande SAD, u intervjuu za "Atlantski savet", prenosi "Business insider".

General Kavoli, koji je takođe vrhovni komandant savezničkih snaga NATO za Evropu, rekao je da Rusija i dalje ima snage koje su "jedva dotaknute" ratom u Ukrajini, uključujući njenu dalekometnu avijaciju, strateške raketne snage, odbrambene jedinice i podvodne kapacitete.

Istakao je da veći deo moskovske taktičke avijacije još nije angažovan u sukobu.

"Dakle, iako je došlo do značajnih gubitaka na kopnu, u ostatku vojne strukture Rusije ostaje velika sposobnost kako konvencionalna, tako i nuklearna i to moramo imati na umu", rekao je Kavoli, tokom video-intervjua.

Tokom rata, Rusija je pokušala da demonstrira svoju vojnu moć izvan Ukrajine, izvodeći vežbe podmornica u Baltičkom moru, povećavajući aktivnosti u Atlantskom okeanu, leteći vojnim avionima sa Kinom u blizini Aljaske, sprovodeći vežbe nuklearne gotovosti i pokušavajući da testira nove balističke rakete dugog dometa.

Međutim, ove demonstracije vojne snage dešavaju se u pozadini ruskih neuspeha u Ukrajini. Ono što je ruski predsednik Vladimir Putin očekivao da bude brza i odlučujuća pobeda pretvorilo se u krvavi sukob koji se približava trećoj godini trajanja.

Prema procenama zapadnih obaveštajnih službi, više od 600.000 ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno od početka rata u Ukrajini, a Rusija trenutno beleži više od 1.200 gubitaka dnevno - trend koji će se verovatno nastaviti.

Takođe, veruje se da je Moskva izgubila ogromnu količinu vojne opreme, uključujući hiljade tenkova i oklopnih vozila.

Kavoli je u intervjuu za Atlantski savet rekao da su kopnene snage Rusije pretrpele teške gubitke u Ukrajini, ali da je Moskva postigla značajan napredak u njihovom obnovi.

"Kopnene snage koje su danas u Ukrajini znatno su veće od onih koje su bile prisutne na početku rata", rekao je Kavoli i nastavio:

"Dakle, ruska vojska je zapravo porasla tokom ovog perioda".

"Sada postoje problemi sa kvalitetom, a deo opreme možda nije najnoviji, ali to se odnosi samo na kopnene snage. Rusija ima plan za obnovu tih snaga i njihovo raspoređivanje na granice NATO. To je plan koji su javno najavili i o kojem su govorili, i nešto što moramo shvatiti vrlo ozbiljno,“ naglasio je on.

Kavolijeve izjave su najnovije upozorenje na stalnu rusku pretnju. Američki general, poput drugih visokih američkih zvaničnika, više puta je tokom poslednjih nekoliko meseci istakao da Moskva ostaje opasna i da nadoknađuje svoje ratne gubitke.

(Telegraf.rs)

Video: Jeziv snimak obaranja ruskog borbenog aviona Su -34 protivvazdušnom odbranom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA