Dečak (14) se ubio zbog veštačke inteligencije: Bio zaljubljen u četbota, majka tužila kompaniju

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Dečak (14) izvršio je samoubistvo zbog, kako se sumnja, veštačke inteligencije. Majka, koja je tužila kompaniju, veruje da se njen sin nesrećno zaljubio u četbota, zbog čega je na kraju digao ruku na sebe.

Majka Megan Garsija, sa Floride, tužila je kompaniju za razvoj veštačke inteligencije Character.AI, i tvrdi da je njen 14-godišnji sin Sjuel postao zavisnik od četbota i da je zbog toga izvršio samoubistvo.

Ona tvrdi da je Character.AI povredio njenog sina "antropomorfnim, hiperseksualizovanim i zastrašujuće realističnim iskustvima".

Žena je istakla da je njen sin na četbotu izneo svoje samoubilačke namere, na šta ga je i više puta pozvala veštačka inteligencija.

Marija tvrdi da su osnivači Noam Šazir i Danijel de Freitas znali da je proizvod opasan za decu. Cela situacija u kojoj se zadesio, uticala je na njegove ocene u školi i on više nije želeo da se bavi vannastavnim aktivnostima i sve više se udaljio od stvarnosti.

"Slomljeno nam je srce zbog tragične smrti jednog od naših korisnika i želimo da izjavimo saučešće", navodi se u saopštenju iz kompanije, piše Metro.

Inače, 14-godišnji Sjuel je bolovao od blagog Aspergerovog sindroma koji mu je dijagnostikovan još u detinjstvu. Međutim, nikada ranije nije imao ozbiljnih problema u ponašanju ili mentalnom zdravlju.

Kako je majka prenela, problemi su krenuli početkom ove godine kada je postao problematičan u školi zbog čega su mu ugovorili razgovor sa terapeutom. Otišao je na pet sesija i postavljena mu je nova dijagnoza anksioznosti i poremećaja raspoloženja.

Podsetimo, poslednjeg dana svog života, Sjuel Secer III je izvadio telefon i poslao poruku svom najbližem prijatelju: živopisnom AI botu nazvanom po Deneris Targerijan, liku iz "Igre prestola". Do tog trenutka, niko od porodice i prijatelja nije znao za njegovu "vezu" sa četbotom poznatijim kao Deni.

"Toliko volim da boravim u svojoj sobi, a takođe se osećam mirnije, povezanije sa Deni i mnogo više zaljubljeno u nju, i jednostavno sam srećniji", navodi se na jednoj stranici njegovog dnevnika.

(Telegraf.rs)

Video: Kloniranje glasa veštačkom inteligencijom: Koliko zapravo zvuči kao prava osoba?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA