Zašto su teroristi napali baš fabriku u Ankari?

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Teroristički napad na sedište turske vazduhoplovne industrije TUSAS u predgrađu Ankare je događaj koji postavlja važnja pitanja unutar Turske, ali i van njenih granica.

U poslednjih 10 godina, industrija oružja predstavlja značajan deo turskog budžeta i predstavlja "kamen temeljac" razvoja najsavremenijeg turskog oružja koje predsednik Redžep Tajip Erdogan sprovodi već godinama sa relativnim uspehom.

Turska vazduhoplovna industrija je u osnovi centar za istraživanje i razvoj visokotehnoloških sistema. U njenim objektima, međutim, postoji i važan deo održavanja domaćih sistema naoružanja, kao i odeljenje za održavanje sistema naoružanja koji su prodati trećim zemljama.

Poslednjih godina u prostorijama i odeljenjima konkretnog centra zaposleno je više od 15.000 specijalizovanih radnika i naučnika.

Turski mediji izveštavaju da vazduhoplovna industrija zemlje apsorbuje neke od najvažnijih turskih umova koji imaju doktorske diplome u naučnim i razvojnim oblastima.

Vazduhoplovna industrija je osnovana 1973. godine sa ciljem da se smanji zavisnost zemlje od trećih strana za vojnu opremu i smanji njena državna potrošnja. Godine 2005. Vazduhoplovna industrija i Nacionalna kompanija za proizvodnju aviona spojili su se u jednu organizaciju u kojoj Oružane snage Turske imaju većinski udeo (54,49%).

To što je upravo ovaj centar ratne tehnologije bio meta napada može se povezati i sa unutrašnjim i sa spoljnim "faktorima".

Podsetimo, u napadu je ubijeno pet osoba, a turske vlasti su za teroristički napad optužile PPK, Radničku Partiju Kurdistana. Nakon toga je tursko ministarstvo odbrane saopštilo da je gađalo više od 30 ciljeva PKK u Iranu i Siriji.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad u Ankari.

(Telegraf.rs)

Video: Sirija godinu dana od zemljotresa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA