Jedna navodna zastava bila je dovoljna da izazove potpuni rusvaj na ratištu u Ukrajini: "Možda ih zadirkuju?"

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Slika koja navodno prikazuje severnokorejsku zastavu pored ruske na ukrajinskom bojištu kruži na nekoliko vojnih blogova, no neki tvrde da je u pitanju fotošop, donosi američki Njuzvik.

I Ukrajina i Južna Koreja izjavile su da se hiljade severnokorejskih vojnika obučavaju za borbu u Ukrajini, a oko 1.500 njih navodno je već raspoređeno na položajima.

Severnokorejski izaslanik u Ujedinjenim narodima smirio je te tvrdnje, nazvavši ih "neutemeljenim glasinama", izvestila je južnokorejska novinska agencija Jonhap. Rusko ministarstvo u Seulu insistiralo je, u objavi na Fejsbuku, da je njihova saradnja sa Severnom Korejom "unutar okvira međunarodnog prava".

Nekoliko ruskih blogera, uključujući Military Informant (@milinfolive_man), objavili su fotografiju ruske zastave pored severnokorejske "u blizini nedavno oslobođenog sela Tsukurino u smeru Pokrovskog".

"Izgleda da su borci na terenu odlučili zadirkivati neprijatelja", napisao je kanal na Telegramu.

Međutim, voditelj Centra za suzbijanje dezinformacija pri Veću za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, Andrij Kovalenko, izjavio je da bi fotografija mogla biti fotošopirana te da se koristi "kao propaganda koja za cilj ima da prestraši Ukrajince", izvestila je ASTRA, Telegram kanal koji prati rusko-ukrajinski rat.

Regija Donjeck, gde su se zastave navodno vijorile, ključna je za ruske snage koje pokušavaju da preuzmu kontrolu nad regijom Donbas, koju čine Donjeck i Lugansk.

Na bojištu u blizini Pokrovska već se mesecima vode intenzivne borbe, a Moskva je tokom vikenda napala gradove Krakov i Mirnohrad, izvestio je Kijev Independent, pozivajući se na lokalne vlasti.

Tokom vikenda američki ministar obrane, Lojd Ostin, rekao je da ne može potvrditi izveštaje o slanju severnokorejskih trupa u Rusiju, saopštio je Rojters.

Prošle nedelje pojavilo se više izveštaja o planovima Moskve da koristi severnokorejske vojnike, posebno za potiskivanje ukrajinskih snaga iz Kurska, gde je započeo upad 6. avgusta.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba izvestila je da se gotovo 11.000 severnokorejskih pešačkih trupa obučava u istočnoj Rusiji za borbu u Ukrajini.

General-pukovnik vojne obaveštajne agencije Kirilo Budanov rekao je 17. oktobra za portal Vor zon da će ti bataljoni biti spremni za borbu u Ukrajini do 1. novembra, ali je i dodao: "Trenutno nemamo potpunu sliku".

Nekoliko sati pre toga, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima u Briselu da se oko 10.000 severnokorejskih vojnika sprema za borbu za Rusiju.

Južnokorejska obaveštajna agencija, Nacionalna obaveštajna služba (NIS), takođe je izjavila da Severna Koreja planira da rasporedi između 10.000 i 12.000 vojnika u Rusiji, prema novinskoj agenciji Jonhap.

NIS veruje da je Pjongjang prevezao specijalne snage između 8. i 13. oktobra, s oko 1.500 severnokorejskih vojnika prevezenih u prvoj fazi.

Glavni sekretar NATO-a Mark Rute izjavio je da saveznici "nemaju dokaze da su severnokorejski vojnici uključeni u borbu".

- Međutim, znamo da Severna Koreja podržava Rusiju na različite načine - oružjem, tehnologijom i inovacijama - kako bi ih podržala u ratnim naporima i to je vrlo zabrinjavajuće - dodao je.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Čamagić: Radovi na rekonstrukciji Trgovačke škole trajaće do jula naredne godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA