Beloruska policija uhapsila političkog analitičara Ihara Iljaša

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Beloruska policija uhapsila političkog analitičara Ihara Iljaša

Beloruska policija danas je saopštila da je uhapšen politički analitičar Ihar Iljaša, suprug novinarke Katarine Bahvalave, koja služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog izdaje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazalo je Iljaša u pritvoru, sa lisicama na rukama, ali nije saopštilo iz kog razloga je priveden, prenosi AP.

Bahvalava, dopisnica satelitskog kanala Belsat, koji finansira Poljska, bila je jedan od prvih novinara uhapšenih u akciji koja je počela 2020. godine, zbog protesta nakon spornih predsedničkih izbora na kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat.

Iljaš, koji je pisao za onlajn novinske kuće koje beloruske vlasti smatraju ekstremističkim, dva puta je bio u zatvoru po 15 dana, 2020. i 2021. godine.

Beloruska organizacija za ljudska prava Viasna navodi da se u zemlji trenutno nalazi 1.299 političkih zatvorenika, uključujući njenog osnivača i dobitnika Nobelove nagrade za mir Aleša Bjajatskog.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA