Oboren teretni avion u Sudanu, u kom su navodno bili Rusi: Moskva pokrenula istragu

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Sudanska paravojna snaga za brzu podršku (RSF) saopštila je sinoć da je oborila transportni avion u Darfuru, a snimci sa mesta nesreće ga povezuju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ruske diplomate navele su da se ispituju tvrdnje RSF-a. Ambasada Rusije u Kartumu je potvrdila da je u toku istraga u regionu Darfura, u blizini granice sa Čadom, te da je moguće da u letelici nisu bili Rusi.

Na snimcima koji kruže internetom, borci RSF-a navodno pokazuju polje na kojem se vide zapaljeni ostaci letelice pre nego što, kako se čini, mašu ličnim dokumentima ispred kamere. Prikazani lični dokumenti uključivali su ruski pasoš i ličnu kartu koja je povezivala kompaniju sa sedištem u UAE, čiji je broj telefona bio isključen.

Dokumenti prikazani na snimku sa mesta nesreće ukazuju na to da je avion bio povezan sa aviokompanijom koja je ranije bila povezana sa naporima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da naoruža RSF u ratu. UAE su više puta demantovale izveštaje da su umešani u sukob uprkos dokazima koji govore suprotno.

RSF je u ratu sa vojskom Sudana od aprila 2023, a paravojne snage tvrde da su oborile "strani avion", koji je pomagao sudanskoj vozi. Naveli su, ne pružajući dokaze, da su iz aviona bacane bombe po civilima, piše AP.

"Svi strani plaćenici koji su bili u avionu su eliminisani u operaciji", navodi se u saopštenju.

Zgužvana bezbednosna kartica, takođe navodno iz aviona, identifikovala je avion kao Iljušin Il-76 kojim je leteo Nju Vej Kargo iz Kirgizije. Zvaničnici civilnog vazduhoplovstva u Kirgistanu nisu se još oglasili.

Grupa Conflict Observatory, koju finansira Stejt department i koja prati rat u Sudanu, povezala je Iljušin Il-76 kompanije New Way Cargo sa naoružavanjem RSF u izveštaju ovog meseca.

Rečeno je da je aviokompanija omogućila transfer oružja UAE putem letova za međunarodni aerodrom Idris Debi u Amdžarasu u Čadu - letovi za koje UAE tvrde da su bili za podršku lokalnoj bolnici. Amdžaras se nalazi odmah preko granice od Malhe, gde se navodno dogodilo obaranje.

"UAE su koristili aerodrom kao usputnu tačku za omogućavanje naoružanja RSF-u“, navodi se u izveštaju, uz napomenu da su Emirati ponudili zajam od 1,5 milijardi dolara za brzo proširenje aerodroma.

"Odsustvo dokaza o značajnoj lokalnoj humanitarnoj krizi i nedostatak značajnih sudanskih izbeglica u toj oblasti baca značajnu sumnju na tvrdnje UAE da je izgradnja aerodroma samo za bolnicu", dodaje se u saopštenju.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija rekli su da su optužbe da su UAE naoružali RSF "verodostojne". Zvaničnici Emirata nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar povodom prijavljenog obaranja aviona.

Podsetimo, u ratu u Sudanu je do sada ubijeno više od 24.000 ljudi, prema grupi za podatke o lokaciji i događaju oružanog sukoba, koja prati nasilje od početka sukoba. Sudanska vojska sprovodi pojačanu ofanzivu kod Kartuma, dok se njene savezničke snage bore protiv RSF-a u Darfuru.

Sudan je nestabilan otkako je narodni ustanak doveo do odlaska dugogodišnjeg diktatora Omara al-Bašira 2019. Kratkotrajna tranzicija ka demokratiji je prekinuta kada su dva generala, načelnik vojske general Abdel-Fatah Burhan i general Mohamed Hamdan Dagalo iz RSF, udružili snage da predvode vojni udar u oktobru 2021. Počeli su da se bore jedni protiv drugih 2023. godine.

Al-Ba[ir se suočava sa optužbama na Međunarodnom krivičnom sudu zbog izvođenja genocidne kampanje početkom 2000-ih u Darfuru sa Džandžavidom, pretečom RSF-a. Grupe za ljudska prava i UN kažu da RSF i savezničke arapske milicije ponovo napadaju etničke afričke grupe u ratu.

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA