Svet na rubu rata: "Ako to učine, biće opasno"

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Ukoliko Severna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu, bio bi to ''opasan i zabrinjavajuć razvoj događaja'', poručile su u ponedeljak Sjedinjene Američke Države, dok su Južna Koreja i Velika Britanija upozorile na visoku cenu koju će Moskva platiti Pjongjangu.

"Trenutno vršimo konsultacije s našim saveznicima o mogućim posledicama tako dramatičnog poteza", rekao je zamenik američkog zastupnika pri UN-u Robert Vud pred petnaestočlanim Savetu bezbednosti.

Rusija je u februaru 2022. godine napala Ukrajinu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Pjongjang da priprema 10.000 vojnika kao pomoć Rusiji, a ukrajinski ambasador pri UN-u rekao je Savetu bezbednosti da bi severnokorejski vojnici trebalo da budu spremni za rat u Ukrajini do 1. novembra.

Južnokorejska obaveštajna agencija objavila je prošle sedmice da su njeni severni susedi već poslali 1.500 pripadnika specijalnih snaga u istočnu Rusiju gde bi trebalo da prođu kroz procese "aklimatizacije" i vojnih priprema.

''Ako je to istina, to označava opasan i zabrinjavajuć razvoj događaja, kao i sve jače vojne veze između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje'', poručio je Vud, prenosi Reuters.

Iz Kremlja su odbili da daju direktan odgovor na pitanje šalje li im Severna Koreja vojnike da se bore u Ukrajini. Portparol Dmitrij Peskov rekao je da saradnja Moskve i Pjongjanga nije uperena protiv nijedne treće države.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzija odgovorio je zapadnim zemljama da se suviše zamaraju "navodnim iranskim, kineskim i korejskim baucima, od kojih je svaki apsurdniji od prethodnog".

Britanska ambasadorka Barbara Vudvard smatra "vrlo verovatnim da Severna Koreja šalje svoje vojnika Rusiji".

"Što je Putinu teže da regrutuje Ruse da budu topovsko meso, to se više oslanja na Severnu Koreju u svom ilegalnom ratu. Možemo biti sigurni da će severnokorejsko vodstvo zatražiti visoku cenu zauzvrat'', rekla je Vudvard.

Južnokorejska ambasadorka Junkuk Hvang predviđa da će Pjongjang imati velika očekivanja od Moskve.

"U pitanju može biti finansijska pomoć ili pak tehnologija povezana s nuklearnim oružjem", smatra ambasadorka.

(Telegraf.rs)

Video: Putin se pohavlio svojom limuzinom Kim Džong Unu: Lider Severne Koreje ušao u auto da se provozaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    22. oktobar 2024 | 08:56

    Gotovo, ameri kaput, preplaseni od s.koreje au koja blamage

  • Lord

    22. oktobar 2024 | 09:31

    Znaci Ukrajincima moze ceo svet da pomaze,a Rusima niko.Ala ste pametni!

  • Срб

    22. oktobar 2024 | 09:12

    Проблем је ако северна Кореја пошаље војнике у украјину а није проблем што пси рата из целог натоа ратују у украјини Правда је универзална категорија Молим за латични пријевод да еуропејци скапирају

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA