Hapšenja po Izraelu, padaju i maloletnici: Oglasio se čuveni Šin Bet, kažu da teži slučaj nisu imali

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Izraelska policija i tamošnja obaveštajna agencija Šin Bet saopštili su da su uhapsili izraelske građane koji su umreženo špijunirali za Iran. Navodno su im davali informacije o vojnim bazama i nadzirali pojedince, prenosi The Guardian.

Istražitelji tvrde da je ta mreža bila aktivna oko dve godine, a prema izraelskim medijima, osumnjičenici su optuženi za fotografisanje i prikupljanje informacija o izraelskim bazama i objektima, kao što je odbrambeni štab u Tel Avivu i vazdušne baze Nevatim i Ramat David. Baza Nevatim bila je meta iranskih raketnih napada ranije ove godine, dok je Ramat David bila meta Hezbolaha.

Mreža špijuna uključuje vojnika koji je dezertirao iz vojske, kao i dvoje maloletnika starosti 16 i 17 godina. Sumnja se da su izveli oko 600 misija tokom dve godine.

Razotkriveni su nakon što je u septembru uhapšen jedan izraelski preduzetnik optužen za špijunažu za Iran. On je, prema optužnici, dva puta putovao u Iran na razgovore o mogućnosti atentata na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra obrane Joava Galanta ili šefa Šin Beta, Ronena Bara.

Uhapšeni su, prema izveštajima, jevrejski imigranti iz Azerbejdžana, njih sedam. Haaretz javlja da su oni navodno primili stotine hiljada dolara u gotovini i kriptovalutama od ruskih posrednika. Gotovinu su ponekad dobijali od ruskih turista, javlja The Times of Israel.

Njih troje je uhapšeno dok su fotografisali osetljive lokacije u južnom Izraelu, a policija je kod njih pronašla hrpu dokumenata. Radili su pod vodstvom dvojice iranskih obaveštajnih agenata poznatih kao ‘Alkhan‘ i ‘Orkhan‘.

Policijski službenik Jaron Binjamin je rekao da su osumnjičeni imali ceo sistem i da postoje desetine dokumenata u kojima stoji koje su tačne lokacije za fotografisanje, koje informacije je potrebno prikupiti i koliko će im novaca biti isplaćeno.

Navodno je trebalo da prikupljaju i obaveštajne podatke o nekoliko izraelskih državljana po nalogu iranskih agenata, a sigurnosne procene ukazuju na potencijalne iranske planove da se naudi toj osobi, prenosi Jutarnji.

"Ovo je jedan od najtežih slučajeva koje smo ikada istraživali. Postoji stvarna mogućnost da će glavna optužba biti pomaganje neprijatelju u vreme rata, za što je kazna smrtna ili doživotna robija", dodao je Binjamin.

(Telegraf.rs)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragica.

    22. oktobar 2024 | 07:50

    TomIzrajelu treba stucati rogove , okupirali su tudju zemlju I još hoću sav taj narod da iskoreni veći zločin u. Istoriji posle Amerike nije bilo Hitler je za njihove. Zločine bebica ,,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA