Ruske snage vraćaju izgubljene teritorije: Ukrajinci objavili mape, ovakva je situacija na terenu

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ruske trupe nastavljaju s napadima na ukrajinske snage u Kursku, dok mape prikazuju razvoj ruske operacije za ponovno zauzimanje izgubljenih teritorija dva i po meseca nakon što je Kijev pokrenuo svoju ofanzivu.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) je u nedelju saopštio da su geolocirani snimci pokazali ukrajinske napredke severno od Sudže, grada koji je Kijev zauzeo ubrzo nakon što je probio slabo branjen ruski deo granice 6. avgusta.

Prošlog meseca, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je operacija u Kursku bila "uspešna", iako su ruske snage istovremeno napredovale u ukrajinskoj regiji Donjeck.

Kijev je tvrdio da je zauzeo oko 1.300 kvadratnih kilometara teritorije. Iako se smatralo da je ruski odgovor bio spor, ukrajinski komandant Oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je da je Moskva poslala 50.000 vojnika u taj region, čime je oslabila svoje operacije na istoku Ukrajine.

Mape koje je objavio institut iz Vašingtona prikazuju promene u regiji Kursk tokom protekle sedmice, s jednim grafičkim prikazom od 20. oktobra koji pokazuje rastuće ruske napredke u odnosu na stanje od 13. oktobra.

Napadi su se usmerili na Sudžu i okolna područja, kao i prema Korenevu na severozapadu, gde je Moskva napredovala i povratila teritoriju koja je prethodno bila pod kontrolom Ukrajine.

Ranija mapa prikazuje tvrdnje ruskih izvora da su njihove trupe zauzele Ljubimovku, iako kasniji izveštaji pokazuju da su ukrajinske snage napredovale duž autoputa P-200 istočno od Čerkaskog.

Ukrajinski Telegram kanal DipStejt objavio je svoju najnoviju mapu, koja takođe prikazuje ruske napredke u Kursku. Takođe su objavili snimke dronom koji, kako kažu, pokazuju devet pripadnika 36. mornaričke brigade Ukrajine kako se bore protiv ruskih snajperista dok pokušavaju da evakuišu svoje saborce koji su bili opkoljeni.

Vojni analitičar iz Finske, Emil Kastehelmi, izjavio je za Njuzvik da ruske trupe verovatno nadmašuju ukrajinske po broju, što znači da Kijev "ne može nastaviti efikasne ofanzivne operacije koje bi brzo proširile područje pod kontrolom".

- Na vrhuncu, Ukrajina je kontrolisala područje od približno 1.200 kvadratnih kilometara. Trenutno kontroliše oko 700 kvadratnih kilometara, što znači da su Rusi prilično uspešno izveli svoje kontranapade - rekao je Kastehelmi, prenosi Klix.ba.

Iako je Rusija morala prebaciti trupe u Kursk, Kastehelmi je dodao da "Ukrajina verovatno više treba snage koje su vezane za operaciju u Kursku, nego što to Rusiji treba."

U međuvremenu, Sirski je na Telegramu objavio da je posetio ukrajinske trupe u Kursku, kao i jedinice koje deluju u susednoj regiji Sumi, te je istakao da je razgovarao s komandantima brigada i pomogao u rešavanju problema.

(Telegraf.rs/)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA