Ursula fon der Lajen: Moldavija pokazuje da želi evropsku budućnost

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 9

Moldavija pokazuje da je nezavisna, jaka i da želi evropsku budućnost, ocenila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon što je više od polovine birača na referendumu u toj bivšoj sovjetskoj republici podržalo pridruživanje Moldavije Evropskoj uniji.

Predsednica Komisije je na društvenoj mreži Iks čestitala na rezultatima narodu Moldavije i predsednici te zemlje Maji Sandu.

"Ponovo ste to uradili! Suočavajući se sa hibridnom taktikom Rusije, Moldavija pokazuje da je nezavisna, jaka i da želi evropsku budućnost", navela je Fon der Lajen.

Oglasila se i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, koja je rekla da je Evropa Moldavija i da je Moldavija Evropa.

"Naša budućnost će biti ispisana zajedno", navela je Mecola na Iksu i dodala da su liderstvo i hrabrost Sandu "promenili tok istorije".

Više od polovine birača u Moldaviji glasalo je na referendumu za ulazak te zemlje u Evropsku uniju, pokazuju najnoviji rezultati Centralne izborne komisije, nakon obrade 98,42 odsto biračkog materijala.

Prema rezultatima, 50,08 birača glasalo je za evropske integracije, dok je 49,92 odsto bilo protiv.

Iako su prvi izveštaji Centralne izborne komisije (CIK) pokazivali da je većina građana glasala protiv ulaska u Uniju, do preokreta je došlo nakon što je prebrojano 1.463.649 glasova, prenosi portal Moldovalive.md.

Referendum o ulasku u EU održan je u nedelju, u isto vreme kada i izbori za predsednika Moldavije.

Prema podacima Centralne izborne komisije, nakon obrade 98,29 odsto biračkog materijala, na izborima za predsednika Moldavije vodi aktuelna predsednica Maja Sandu, koja je osvojila 41,92 odsto glasova, dok je na drugom mestu je kandidat Partije socijalista Aleksandar Stojanoglo sa 26,35 odsto glasova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ursula Fon der Lajen se pridružila revolucionarnom događaju za novu fabriku poluprovodnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    21. oktobar 2024 | 16:30

    Zapadna propaganda.

  • Tako

    21. oktobar 2024 | 17:32

    Tako se budale uvlače u rat.... Viđenoi na ovim prostorima...

  • bb

    21. oktobar 2024 | 18:45

    Jeste žele malo sutra i taj 0,5% koji su ZA su na oooruk i navukli - montirali. Treba im novo topovsko meso i roblje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA