Ukrajinski ministar: Vodili smo indirektne tajne pregovore s Rusijom na početku invazije

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Ukrajina je indirektno preko svojih međunarodnih partnera pregovarala sa Rusijom na početku invazije u februaru 2022. godine.

To je potvrdio Rustem Umerov, ministar odbrane Ukrajine u intervjuu za "The Washington Post".

Ti pregovori su vođeni u nekoliko različitih smerova. Umerov je istakao da su Sjedinjene Američke Države uvek bile upoznate s tim kontaktima jer je ukrajinska strana stalno održavala konsultacije o svim pitanjima.

Umerov je naveo da su ti tajni pregovori rezultirali uspostavvljanjem humanitarnog koridora, koji je omogućio da oko 400.000 Ukrajinaca napusti privremeno okupirana područja.

Ovi pregovori su takođe doveli do dogovora o razmeni ratnih zarobljenika, političkih zatvorenika i ranjenih vojnika, kao i do sporazuma o žitu o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Američki zvaničnici potvrdili su da su tajni pregovori održani 2022. godine, u vreme kada je Rusija javno pretila upotrebom taktičkog nuklearnog oružja. Na pitanje jesu li trenutno u toku takvi pregovori kroz tajne kanale, Umerov je odgovorio da je humanitarni put još uvek otvoren.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajina gradi naprednu armiju dronova, ali za sada piloti improvizuju selotejpom i bombama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RDJ

    21. oktobar 2024 | 16:07

    Kaze "tajni pregovori" a da je sa svim bio upoznat SAD,..pa to nisu tajni pregovori vec kako im SAD nalozi to iznose Rusima, to jest laži demokratije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA