Evo šta Ukrajina može da očekuje na frontu od specijalaca iz Severne Koreje, ako uopšte i budu raspoređeni

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 1

Ukrajinski zvaničnici su upozorili na "ogroman rizik" od eskalacije, jer se očekuje da više stotina elitnih severnokorejskih vojnika u narednim danima bude raspoređeno na frontu kao podrška ruskim snagama.

Oko 10.000 vojnika iz Pjongjanga se priprema da se pridruži ruskoj vojsci, prema rečima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i obaveštajnim podacima iz Južne Koreje.

Video objavljen u petak prikazuje dolazak severnokorejskih vojnika u ruske baze na krajnjem istoku zemlje, gde preuzimaju vojnu opremu u dugim redovima.

Oko 1.500 pripadnika specijalnih jedinica prebačeno je u luku Vladivostok, a očekuju se dodatna raspoređivanja u bliskoj budućnosti, prema izveštaju Nacionalne obaveštajne službe (NIS) iz Seula.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, Kirilo Budanov, izjavio je da će oko 2.600 vojnika biti poslato u Kursk do prvog novembra.

Specijalne operativne snage (SOF) Severne Koreje predstavljaju jednu od najtajanstvenijih jedinica ove vrste na svetu. Iako se smatraju lojalnim i visoko obučenim, nedostaje im napredna vojna oprema.

Pretpostavlja se da su vojnici raspoređeni u Vladivostoku deo SOF, koji broji oko 200.000 pripadnika i uglavnom se koristi za ispitivanje i testiranje odbrane Južne Koreje.

Prema informacijama NIS, vojnici su dobili ruske uniforme, oružje i lažne identifikacione dokumente, a očekuje se da budu poslati u Ukrajinu nakon što završe obuku i prilagođavanje.

"Izgleda da je ovo pokušaj da se prikrije činjenica da su u pitanju severnokorejski vojnici, tako što će ih predstaviti kao ruske", navodi obaveštajna služba.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Andrij Sibiga, izjavio je u subotu da prisustvo severnokorejskih vojnika u Rusiji predstavlja "ogromnu pretnju daljoj eskalaciji".

Iako su vojnici izuzetno lojalni Pjongjangu, ostaje nejasno kakvu ulogu bi mogli igrati na istočnom frontu u Ukrajini, koji se sve više pretvara u rat iscrpljivanja - daleko od klasične arene za tajne operacije.

Majk Tarner, republikanski kongresmen i predsednik Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, uputio je pismo predsedniku Džozefu Bajdenu izražavajući nezadovoljstvo zbog nedostatka informacija od strane Bele kuće o kretanju severnokorejskih trupa.

"Administracija nije obavestila Stalni odbor za obaveštajna pitanja o bilo kakvim procenama američkih obaveštajnih agencija ili Ministarstva odbrane u vezi sa ovim kretanjima trupa“, napisao je Tarner, zahtevajući hitan brifing o situaciji.

SOF, osnovan oko 1968. godine, najpoznatiji je po neuspelom napadu na Plavu kuću, predsedničku rezidenciju Južne Koreje, iste godine. Napad se završio smrću 29 od 31 pripadnika jedinice.

Za razliku od britanskog SAS ili izraelskog Mosada, malo toga se zna o delovanju ove službe, iako su neki njeni pripadnici učestvovali u retkom javnom događaju 2017. godine, gde su marširali zajedno sa redovnim vojnicima.

Na snimcima koje je emitovala severnokorejska državna televizija, pripadnici SOF su viđeni kako nose crnu kamuflažnu boju i tamne naočare za sunce. Takođe su nosili pušku koju su državni mediji opisali kao novu, opremljenu bacačem granata, i kacige sa naočarima za noćno posmatranje.

Nekoliko izveštaja u to vreme primetilo je jasnu sličnost između uniformi severnokorejskih specijalnih snaga i onih južnokorejskih, poznatih kao Crne beretke, sugerišući da su možda direktno modelovane prema njima.

Izveštaj Maksvela Goldstina, analitičara londonske obaveštajne konsultantske kuće "Grey Dynamics", iz jula opisuje SOF kao ambiciozne i "visoko obučene trupe opremljene najboljom opremom dostupnom za opasne, ali ključne misije".

Rekao je da SOF poseduje 12 lakih pešadijskih brigada, tri izviđačke jedinice za operacije iza neprijateljskih linija, tri vazdušne divizije i tri opšte snajperske jedinice, pored snajperskih brigada povezanih sa vazduhoplovnim i pomorskim snagama.

Procena veličine SOF od 200.000 ljudi neobična je u poređenju s drugim međunarodnim specijalnim snagama. Veruje se da britanski SAS ima svega 500 aktivnih vojnika u bilo kojem trenutku, dok američka Delta Force sadrži oko 2.000 operativnih članova.

Izveštaj američke Odbrambene obaveštajne agencije iz 2021. godine opisuje SOF kao visoko obučene, visoko motivisane i opremljene najboljom opremom dostupnom za parija kao što je Severna Koreja, uključujući hemijska i biološka sredstva.

"U poređenju sa opremom drugih svetskih SOF jedinica, oprema Severne Koreje je rudimentarna, a severnokorejske SOF verovatno nemaju sofisticirane uređaje kao što su oprema za komunikaciju u uslovima velike gužve, napredni uređaji za obradu signala i specijalizovani eksplozivi".

Ahmed Hasan, izvršni direktor "Grey Dynamics", naglasio je da se SOF smatra "posebnim" prema standardima severnokorejske vojske, a ne prema kriterijumima za NATO ili ruske specijalne snage.

"Ako postoji rangiranje od jedan do deset, i recimo da je jedan običan vojnik, a deset Delta Force ili SAS, onda se severnokorejske snage nalaze na pet", rekao je Hasan i dodao:

"Severna Koreja nema sličnu indikaciju o tome šta specijalne operacije znače, kao što su NATO standardi. U severnokorejskom rečniku to je više kao sve što je izvan običnog vojnika".

Postoji glasina da je SOF raspoređen u Siriji u podršci diktatoru Bašaru al Asadu, ali neki dokazi sugerišu da su vojnici zapravo bili severnokorejski plaćenici.

Profesorka Hejzel Smit, vodeći britanski stručnjak za Severnu Koreju na SOAS Univerzitetu, savetovala je oprez u vezi sa tvrdnjom Seula da bi specijalne snage uskoro mogle biti raspoređene u Ukrajinu. Istakla je da su neka od prethodnih obaveštajnih ocenjivanja ispala "spektakularno pogrešna".

"Veoma je teško utvrditi validnost izjave južnokorejske obaveštajne službe", rekla je ona i dodala:

"Jedini razlog zašto bi specijalci mogli da budu raspoređeni jeste taj što Severna Koreja ne može da rizikuje slanje regruta, jer im ne veruju. Njihov prioritet bi bio da prebegnu ili nestanu. Vojnici specijalnih operacija se smatraju lojalnijim severnokorejskoj vladi".

Profesorka Smit je takođe istakla da se istočni front u Ukrajini prvenstveno koristi kao bojno polje "mašina za mlevenje mesa" od strane Vladimira Putina, gde bi uloga vojnika specijalnih operacija bila nejasna, posebno onih koji ne govore ruski.

Brus V. Benet, analitičar u RAND institutu, pozvao je Sjedinjene Države da započnu informativne kampanje kako bi ubedili severnokorejske vojnike poslate u Rusiju da prebegnu na Zapad.

"Izvešteno je da su šestorica oficira iz Severne Koreje poginula u ruskim okupiranim područjima Ukrajine, što će verovatno razbesneti njihove porodice u Pjongjangu i stoga bi trebalo da se bes prenese u Severnu Koreju", naveo je on.

Najveći saveznik Severne Koreje vladajuća Komunistička partija Kine trenutno nije previše zabrinuta zbog podrške Rusiji, prema Ijanu Garneru, istoričaru i analitičaru ruske kulture.

U subotu su Sjedinjene Države najavile sankcije protiv kineskih firmi povezanih s proizvodnjom samoubilačkih dronova koji se koriste protiv Ukrajine.

Međutim, Peking, koji Severnu Koreju smatra tampon zonom između sebe i Južne Koreje, istorijski se protivio bilo kakvim odlukama Pjongjanga koje se smatraju rizičnim ili destabilizujućim za kinesku spoljnu politiku, posebno u vezi s trgovinskim odnosima sa Zapadom.

"Ako Kina kaže ne kada je reč o konačnom raspoređivanju trupa, to se neće dogoditi", rekao je Garner.

"Rusija ima veoma malo toga da ponudi Severnoj Koreji u poređenju sa onim što Kina nudi, tako da ako Peking stavi veto na plan, te trupe se možda nikada neće pojaviti na frontu".

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sisi

    22. oktobar 2024 | 07:43

    Koja je ovo dvoličnost zapada pa i bivše Ukrajine.Pedeset država zapada učestvuje u ratu protiv Rusije,šakom i kapom snabdevaju oružjem i ljudstvom bivšu Ukrajinu,ali pazi molim te,niko na svetu nesme da pomaže Rusiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA