Dramatičan prekid programa na severnokorejskoj televiziji: "Nađemo li još jedan, objavićemo rat!"

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Severna Koreja tvrdi da je pronašla ostatke južnokorejske vojne bespilotne letelice, javlja Njuzvik. Pri dramatičnom televizijskom obraćanju u Pjongjangu izneta je tvrdnja da će sledeće kršenje njenog teritorijalnog suvereniteta rezultirati objavom rata.

Podsećanja radi, napetosti su poslednjih dana doživele vrhunac na Dalekom istoku, a progresivno se situacija komplikuje od maja kada je Severna Koreja počela s lansiranjem balona punih smeća na južnokorejske gradove što je navelo Seul da odgovori ponovnim pokretanjem propagandnog emitiranja preko zvučnika u demilitariziranoj zoni.

Ove nedelje Severna Koreja je optužila Južnu Koreju za lansiranje dronova iznad Pjongjanga u tri navrata ovog meseca i zapretila da će odgovoriti silom ako se to ponovi.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je prekidom emitovanja redovnog programa u subotu da je srušena južnokorejska vojna bespilotna letelica sletela na teritoriju Severne Koreje, izvestio je Rojters.

Južnokorejski zvaničnik Ju Jong-veon rekao je Rojtersu da dronovi na fotografijama Pjongjanga izgledaju kao dronovi za nadzor koje je napravio Sungvu Inženjering i isporučio južnokorejskoj vojsci 2023. godine.

KCNA je rekla u svom programu da ako se otkrije i ponovno potvrdi bilo kakva "povreda kopna, vazduha i voda DNRK-a (Severne Koreje) vojnim sredstvima Južne Koreje, to će se smatrati ozbiljnom vojnom provokacijom protiv suvereniteta DNRK-a".

"To znači objava rata i trenutni napad", emitovana je na televiziji Severne Koreje.

U Njuzviku su kontaktirali za komentar južnokorejsko Ministarstvo obrane koje je reklo da "jednostrane tvrdnje Pjongjanga niti su vredne provere, niti zaslužuju odgovor", prenosi i Rojters.

Seul tvrdi da bi svaki komentar na tvrdnje Pjongjanga značilo upuštanje u političku smicalicu.

Podsećanja radi, ranije ovog meseca severnokorejski vođa Kim Džong Un ponovno je upozorio da bi mogao upotrebiti nuklearno oružje u potencijalnim sukobima s Južnom Korejom i SAD koje je optužio za jačanje vojne saradnje. Kako su izvestili i brojni svetski mediji, severnokorejska vojska se ove nedelje i fizički uključila u rat u Ukrajini šaljući svoje vojnike na front.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Snimak spasavanje dva planinara na planini Kablar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA