Milioni Kubanaca ponovo bez struje, masovni prekid treći put: Ovom delu zemlje preti i uragan i nove nevolje

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Milioni Kubanaca ni danas nemaju struju, nakon još jednog delimičnog kvara na elektro-energetskoj mreži do kojeg je došlo tokom noći.

Tehnički direktor kubanske Elektro-mreže (UNE) Lazaro Guera potvrdio je delimični kolaps mreže u zapadnim provincijama Kube, koji je kasno u subotu pogodila i glavni grad Havanu, preneo je Rojters.

Guera je rekao da tehničari rade na rešavanju problema, ali nije dao vremenski okvir do kada će region dobiti struju.

Treći po redu veliki kvar na mreži do kojeg je došlo kasno u subotu, označio je veliko nazadovanje u nastojanjima vlade da brzo vrati poverenje stanovnika, koji već pate od velike nestašice hrane, lekova i goriva.

Dolazak uragana Oskar na istok Kube preti da će dalje zakomplikovati planove vlade da uspostavi redovno snabdevanje strujom, a čitav region koji očekuje nalet uragana uglavnom je bez struje ili komunikacija.

Nacionalna električna mreža Kube prvi put se srušila oko podneva u petak nakon što je najveća elektrana na ostrvu prestala da radi.

Nakon kraćeg uspostavljanja snabdevanja strujom, mreža se drugi put ponovo srušila u subotu ujutro, da bi se tokom prethodne noći treći put dogodio pad sistema, a veliki nestanci struje učinili su gotovo nemogućim za većinu stanovnika ostrva da pune telefone i da se priključe na internet.

Vlada je prošle nedelje navela da je do nestanke struje došlo zbog pogoršanja infrastrukture, zbog nedostatka delova usled trgovinskog embarga SAD, nestašice goriva i rastuće potrošnje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Porodice ubijenih u "Ribnikaru" će se suočiti sa dečakom koji je pucao: Dovezen na suđenje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • YU 67

    20. oktobar 2024 | 18:19

    Može malo i bez struje jer moj deda je sijalicu i struju video tek 1950 god.i živeo je dugo i potomstvo imao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA