Uragan ponovo preti Americi: Ovaj tropski raj već je na udaru vetrova od 140 km/h, prete poplave i bujice

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Posle dva veoma snažna uragana koja su u prethodnih mesec dana razorili delove Amerike, pre svega Floridu i jugoistok SAD, Amerika je sada na udaru novog uragana.

Uragan Oskar pogodio je juče jugoistočne predele Bahama i to kao oluja prve kategorije sa udarima od 140 km/h.

Uragan Oskar Foto: zoomEarth

Oluja je donela i vrlo obilne padavine i vrlo visoke talase.

Na udaru uragana u naredna 24 sata naći će se i istočni predeli Kube, a na direktnom udaru naći će se istočna i severoistočna obala, naročito šire područje Gvantanama.

Očekuju se vetrovi od 120 km/h, preko 300 litara kiše i opasnost od poplava i bujica.

Uragan Oskar Foto: zoomEarth

Nakon Kube, uragan Oskar napraviće zaokret prema severu i severoistoku i ponovo pogoditi Bahamska ostrva, ali ovog puta centalne delove ovog tropskog raja.

Uragan Oskar Foto: zoomEarth

Ovaj uragan ne preti kopnu SAD, niti postoji opasnost da preraste u razorni, ali će svakako doneti opasne vetrove, poplave i bujice.

Inače, tropska oluja sa Karipskog mora obrušila se na Centralnu Ameriku. Na udaru su se našli Beleize i jug Meksika, a oluja je donela olujne vetrove, obilne padavine i opasnost od poplava i bujica.

Sezona tropskih oluja uragana u Severnoj i Srednjoj Americi traje od 1. juna do 30. novembra, a najjači i najintenziviji su krajem leta i početkom jeseni, naročito od avgusta do oktobra. Pri kraju sezone ovi sistemi se obrušavaju uglavno južnije. Neretko tropski sistemi i bivši uragani mogu napraviti zaokret nad severnim Atlantikom i da stignu i do evropskog kopna, a bilo je slučajeva kada je i pravi uragan stigao do Evrope.

Kada je reč o Evropi, bivši tropski sistemi i uragani mogu se obrušiti na područja od Portugalije do Britanije i Irske.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA