U Moldaviji danas predsednički izbori i referendum o članstvu u EU

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Građani Moldavije danas izlaze na birališta za predsedničke izbore, i na referendum o članstvu u EU, koji će pokazati da li će ta zemlja u jugoistočnoj Evropi, sa tri miliona stanovnika, izabrati budućnost uz Rusiju, ili na Zapadu, piše Gardijan.

Prozapadna predsednica Maja Sandu očekuje da će osvojiti drugi mandat i obezbediti "da" na referendumu, kako bi se pridruživanje Moldavije EU potvrdilo kao "nepovratni" cilj u Ustavu.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Moldavija je gravitirala između prozapadnih i proruskih uticaja, ali je tokom mandata Sandu ubrzala nastojanje da se udalji od Moskve, usred njenog rata u susednoj Ukrajini.

Ankete ukazuju na to da će Sandu pobediti u prvom krugu, i sugerišu da do 65 odsto građana Moldavije podržava pridruživanje EU, iako bi se aktuelna predsednica mogla suočiti sa težim putem ako bude drugog kruga izbora, preneo je Gardijan.

Sandu i njeni saveznici tvrde da bi na ishod izbora mogla uticati velika kampanja kupovine glasova i dezinformacija koje su orkestrirale Rusija i njeni zastupnici, a posebno su optužili odbeglog proruskog biznismena Ilana Šora, glasnog protivnika članstva u EU, da vodi destabilizujuću kampanju iz Moskve.

Ako nijedan od 11 kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora 20. oktobra, drugi krug će biti održan 3. novembra.

Moldavci će glasati i sa "da" ili "ne" na referendumu o uvrštavanju članstva u EU, kao strateškog cilja u ustav te zemlje.

Anketa CBS-AKSA dala je Sandu podršku od 35,8 odsto, daleko više od bilo kog od drugih deset kandidata, preneo je Rojters.

Njena dva najveća protivkandidata, prema anketi, su Aleksandar Stoianoglo, bivši tužilac iza kojeg stoji tradicionalno proruska Partija socijalista, koji ima devet odsto podrške, i Renato Usati, bivši gradonačelnik grada Balti na severu, sa 6,4 odsto podrške građana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA