Ovako su izgledali poslednji trenuci vođe Hamasa: Na snimku povređeni Sinvar sedi u fotelji, štapom gađa dron

 
J. V.
J. V.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Izraelski zvaničnici, bezbednosne službe i Izraelske odbrambene snage (IDF) objavili su u četvrtak da je u akciji izraelskih snaga u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, ubijen Jahja Sinvar, jedini preostali vođa Hamasa, koji se smatra glavnim odgovornim za planiranje krvavog upada boraca te palestinske grupee koju podržava Teheran u Izrael 7. oktobra prošle godine, masakra koji je usledio i otmice više od 200 osoba, od kojih se mnoge još nalaze u zarobljeništvu.

Nakon napada, Izrael je pokrenuo osvetničku vojnu operaciju u Pojasu Gaze, u kojoj je u nešto više od godinu dana život izgubilo nekoliko desetina hiljada Palestinaca, uglavnom civila, i koja je naišla na oštre kritike međunarodne zajednice, ali bez prevelikog učinka, budući da izraelske snage nastavljaju s vojnim operacijama u Gazi. Situacija je eskalirala izraelskim operacijama protiv snaga proiranske šiitske grupe Hezbolah u Libanu, ubistvom vođe Hasana Nasralaha i niza drugih visokih zvaničnika, nakon čega je Iran izveo masivni raketni napad na Izrael 1.oktobra. Odmazda Izraela zbog tog napada tek se očekuje.

Načelnik glavnog štaba IDF-a, general-pukovnik Herzi Halevi, izjavio je da izraelske snage nisu unapred imale obaveštajne podatke da se vođa Hamasa nalazi u objektu koji se našao na udaru izraelskih vojnika.

Jahja Sinvar smatran je jedinim preostalim vođom ove palestinske grupe nakon ubistva Ismaila Hanije, političkog vođe Hamasa, u Teheranu 31. jula. On je ubijen eksplozivnom napravom koja je tajno prokrijumčarena u luksuzni pansion u kojem je odseo, kako su tvrdili bliskoistočni zvaničnici. Pansionom je upravljala i osiguravala ga Iranska revolucionara garda (IRGC).

Hanije je boravio u glavnom gradu Irana na predsedničkoj inauguraciji Masuda Pezeškiana, koji je izabran na funkciju nakon pogibije predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u maju.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da ubistvo čelnika Hamasa označava "početak dana nakon Hamasa". "Hamas više neće vladati Gazom", rekao je Netanijahu. "Ovo je prilika za vas, stanovnike Gaze, da se konačno oslobodite njegove tiranije", poručio je Palestincima u Pojasu Gaze. "Sinvar vam je uništio živote. Govorio vam je da je lav, a zapravo se sakrio u mračnu jazbinu i ubijen je dok je u panici bežao od naših vojnika", dodao je.

Rekao je da će čelnici Hamasa biti eliminisani, ali i da će svi koji drže izraelske taoce preživeti, ako odlože oružje i oslobode zarobljenike. Netanijahu je poručio da Sinvarovo ubistvo jasno pokazuje kritičarima u Izraelu i inostranstvu zašto je njegova vlada insistirala na nastavku rata. "Zašto smo insistirali, uprkos svim pritiscima, da uđemo u Rafu, utvrđeno uporište Hamasa, gde su se skrivali Sinvar i mnoge ubice".

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je ubistvo Sinvara "dobrim danom za Izrael, za Sjedinjene Države i za svet". Bajden je u izjavi naveo da je Sinvar odgovoran za "neopisivo divljaštvo" u Izraelu 7. oktobra i "toliko toga što je usledilo".

Izraelci su, nakon što je potvrđeno da je Sinvar mrtav, objavili neverovatnu snimak poslednjih trenutaka šefa Hamasa. Kada su detektiovali da se neko nalazi u razrušenoj zgradi, IDF je poslao dron kako bi snimio o kome se tačno radi. Ono što je kamera uhvatila je neverovatno - povređeni Sinvar sedi u fotelji i pokušava dron da gađa štapom!

(Telegraf.rs / Jutarnji list)

Video: Izraelski vojnik prolazi kroz jedan od Hamasovih podzemnih tunela i izlazi u bolnici u Gazi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA