Tajna ukrajinska jedinica koja dronovima napada duboko unutar Rusije: Ovo je rat, nije igra

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 5

Brujanje propelera prekida savršenu tišinu. Automobilska svetla se pale, razbijajući tamu. Njihovi zraci otkrivaju ne samo deo asfalta ispred, već i jedno od ukrajinih najtajnijih oružja, kojim upravlja njena najtajnija jedinica.

Na nosu sivog drona nalazi se žuti simbol sove, raširenih krila i držeći mač, prepoznatljiv logo ukrajinske odbrambene obaveštajne agencije GUR. Dva pilota sa istim sličnim oznakama na uniformama obavljaju poslednje provere unutar automobila pre nego što daju znak palcem - Idemo!

Sledi brza potera od 50 sekundi, pre nego što skoro četiri metra dugačak dron sa rasponom rila od sedam metara pod oznakom "AN-196" nestane u u mraku ukrajinske noći. Dronova destinacija je cilj duboko unutar ruske teritorije.

CNN je dobio bez presedana ekskluzivan pristup jednoj od ukrajinskih jedinica za dronove dugog dometa, koja je deo GUR. Njeni članovi nazivaju se "Jedinica za dugodometne UAV".

Samo dve osobe su bile ovlašćene da govore javno, i to samo koristeći pozivne kodove - Serž, komandant operacija dugog dometa GUR, i Vektor, komandant jedinice. Serž je rekao da je lično nadgledao više od 500 napada dronovima dugog dometa na Rusiju od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ekipa CNN je provela dva dana putujući širom zemlje sa jedinicom dronova dok se pripremala za lansiranje više od 100 dronova tokom noći 29. septembra na misiji u Rusiju. CNN ne otkriva lokaciju mesta zbog operativne sigurnosti.

Njihov cilj su postrojenje za municiju, tačnije vagoni koji se nalaze unutar depoa, puni nedavno isporučenih iranskih raketa. U septembru je Iran  navodno Rusiji isporučio balističke rakete kratkog dometa. Zvanični Teheran je energično negirao bilo kakvu isporuku.

"Iran nije isporučio balističke rakete Rusiji. Tačka!", izjavio je nedavno iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči na svom Iks nalogu.

Postrojenje se nalazi na periferiji malog sela Kotluban, u Volgogradskom regionu jugozapadne Rusije.

Dalekometni napadi dronovima postali su sve značajniji deo rata između Rusije i Ukrajine. Kako je kopneni rat postao više statičan, vazdušni rat je ubrzao. U septembru, dronovi ove jedinice pogodili su ruski municijski depo između Moskve i Sankt Peterburga, u Tverskoj oblasti.

Napad na Toropec, kako tvrde Ukrajinci, rezultirao je uništenjem depoa gde su se navodno nalazile rakete tipa Iskander, kao i klizne bombe i artiljerijska municija. Napad je izazvao velike eksplozije koje su se mogle videti kilometrima unaokolo.

Međutim, ruska PVO ometa mnoge ukrajinske napade dronovima. Stupa uspešnosti ukrajinskih napada mogla bi da se poveća sa 50 odsto na 95 odsto ako bi Sjedinjene Države odobrile korišćenje zapadnog naoružanja u napadima na rusku teritoriju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je međutim upozorio da bi Moskva svaki napad podržan od strane nuklearne sile smatrala zajedničkim napadom, ističući da bi masovno ispaljivanje dronova bilo jedan od potencijalnih primera.

Vektor je rekao da su mnoge ruske vazdušne baze, odakle polaze vazdušni napadi na Ukrajinu, van dometa. Njegovi dronovi, iako vrlo efikasni, nisu uvek toliko delotvorni. Potrebno je poslati jato dronova da bi se osiguralo da ciljevi budu pogođeni.

"Uništili smo mnoga mesta ali to nije dovoljno", kaže on.

Više od 7.000 ukrajinskih udara ove godine izvršeno je na teritoriju Rusije. Najdalji udar dosegao je više od 1.700 km od granice sa Ukrajinom.

"Ne tražimo samo dozvolu za ispaljivanje raketa bilo gde u Rusiji, govorimo o oružju koje može pomoći da premestimo ovaj rat sa naše teritorije", dodaje Vektor.

U podzemnoj kancelariji sa mračnim, naizgled beskrajnim hodnicima, Serž sedi naspram Vektora u sobi sa belim zidovima. Na zidu ne vise slike, čak je i tabla prazna. Sastanak je kratak i jasan.

"Biće oko 12 dronova", kaže Serge Vectoru, koji ima mapu ispred sebe i koja prikazuje cilj i domet ruskih sistema PVO i elektronskog ratovanja. Zatim se dogovaraju da vreme pristupa cilju bude oko tri ujutru i vremenskim intervalima za lansiranje dronova.

Vektor zapisuje dve beleške pre nego što naglo ustane i kaže:

"Sve je jasno. Spremni smo da izvršimo zadatak".

Napolju na ulici, Vektor se ukrcava u svoj automobil. Poziva CNN tim da ga prati. Kako se sumrak spušta, konvoj ulazi u kompleks, u kojem su parkirani kamioni.

Muškarci obučeni u crno, s balaklavama preko lica, čekaju da čuju naredbe. Vektor vrši kratku prezentaciju, dodajući da će ova misija uključivati i druge jedinice. Naređuje svojim ljudima da počnu pripreme ruta i predaje malu USB fleš memoriju, koja sadrži informacije za predstojeću misiju.

"Ima li pitanja? Nema? U redu. Krenimo na posao".

Dok se njegovi ljudi raspršuju po kompleksu, Vektor objašnjava da je faza planiranja ovih misija ključna.

"Planiranje čini možda 60 odsto uspeha, sve zavisi od planiranja", kaže on.

Ukazuje na kvalitet ruskih vazdušnih odbrana, posebno u poslednjih 12 meseci.

"Mi smo uspešni momci i nalazimo prozore", kaže, ali to je izazov.

Lažni mamci

Svaki dron će biti programiran sa više od 1.000 različitih prolaznih tačaka, kako bi izbegao sveobuhvatne ruske sisteme PVO. Veliki deo svega ovoga podseća na video igru.

"Izgleda kao da igramo s njima", kaže Vektor u šali i nastavlja:

"Ali ovo nije igra. To je rat".

Serže dodaje da nisu svi muškarci u njegovoj jedinici profesionalni vojnici poput njega. On služi više od 20 godina u ukrajinskoj vojsci i počeo je da upravlja dronovima 2014. kada su proruske snage odvojile delove ukrajinskih istočnih regiona Donjecka i Luganska od Kijeva.

Dron "AN-196" prozveden je pretežno u Ukrajini. Vektor objašnjava da su manji dronovi ključni za uspeh svake misije. Cilj je jednostavan: preopteretiti vazdušne odbrane i skrenuti rusku vatru sa većih dronova, koji često nosi teret od 250 kilograma eksploziva.

"Vrlo su jednostavni i možemo ih koristiti sa i bez tereta", kaže on o manjim dronovima.

Trake i metalne folije dodate su krilima da prevare ruske radare.

"Pokušavamo da ih mešamo i šaljemo iz različitih udaljenosti, različitih mesta za lansiranje oni pokušavaju da ih unište. Šalju helikoptere i rakete, uključuju radio elektronsko ratovanje", objašnjava Vektor.

Njihovi ciljevi su isključivo vojne mete.

"Rusija je ušla u našu zemlju. Uništili su mnogo toga, mnogo kuća, gradova, sela. Ne mogu svi da budu glupi, i kada shvate da rat može doći do njih kao što je došao kod nas, promeniće nešto u svojoj zemlji. Promeniće politiku".

Jedan od mnogih šlepera je spreman za utovar. Delovi dronova utovaraju se po tri u kamion. Utovar vrše potpuno maskirani vojnici. U drugim delovima Ukrajine, otprilike 80 drugih operativaca GUR priprema 90 drugih dronova za napad.

"Otprilike 30 odsto svih dronova koji se lansiraju su u lažnim misijama", kaže Serž.

Dronovi su programirani da lete između 800 i 1.000 kilometara. Vojnici pažljivo učvršćuju bojeve glave unutar tela dronova. Svaka komora zatvara se uz škripu bušilice.

Serž i Vektor, sada u punoj borbenoj uniformi, posmatraju završne pripreme. Ovo lansiranje je jedno od najvećih koje je Serž ikada izveo.

„Možda ruski narod ne razume šta se dešava u Ukrajini, ali kada ovi dronovi stignu, jasno će shvatiti kako smo živeli poslednjih godina", poručuje Vektor.

Praćenje leta dronova

U totalnoj tami, dronovi se postavljaju na poziciju. Auto sa pilotima se pomera iza njih. Propeler se okreće, a piloti, osiguravajući nesmetan uzlet, započinju svoj brzi juriš niz pistu. Kada uzlete, potpuno autonomni dron počinje da odbrojava kontrolne tačke.

Vektor juri za dronom pre nego što naglo koči i izjavljuje "savršeno". Okreće auto i pušta patriotsku pesmu sa svog radija.

"Ne želim da moj sin ili druga deca imaju rat u budućnosti, pa želim da ga završim u svom životu".

Nazad u bazi za planiranje, sati prolaze, a Vektor, Serž i ostali prate dronove putem tragova. Misija se prati na tri načina. Kroz ljudsku obaveštajnu mrežu na terenu, poruke viđene na ruskim Telegram grupama i, kasnije, analizom putem satelitske tehnologije. Tek kada su sva tri faktora procenjena, misija se može smatrati uspešnom ili ne.

Dok se vreme udara bliži, tri sata ujutru Serž počinje da čita poruke koje vidi na Telegram kanalima širom Rusije. Veličina ovog napada počinje da postaje jasnija. Različiti gradovi u južnoj Rusiji - Voronež, Jesk, Rostov i Volgograd – počinju da izveštavaju o dolasku dronova u svoj vazdušni prostor.

Jedan video iz Voronježa prikazuje jedan od dronova za obmanu. Vektor se smeje nakon što čuje snimak žene u panici nakon što je čula preletanje drona.

"Preko ovih Telegram kanala shvatamo da imamo uspeha".

Prve satelitske slike skladišta municije u Kotlubanu prikazuju izgorela polja, rezultat goruće trave, ali naizgled malo dokaza o većim eksplozijama, što su očigledni znakovi da je meta promašena. Ubrzo stižu nove satelitske slike, eksplozija unutar skladišta su bile snažne.

Stiže i video, koji pokazuje 11 eksplozija koje se dešavaju u vremenskom okviru od 56 minuta između 2:22 i 3:18 ujutro, tačno u periodu kada su se očekivali dolasci dronova iz Ukrajine.

Slika pokazuje nekoliko objekata rasutih oko zgrade i zgradu teško oštećenu.

Kasnija satelitska slika "Maxar Technologies", takođe pokazuje teško oštećeno skladište. Misija uništenja raketa isporučenih iz Irana bila je potpuni uspeh, insistiraju Ukrajinci.

"Neprestano primoravamo neprijatelja da razmišlja o onome šta su uradili u februaru 2022. Moraju da shvate da jačamo svakog dana i da se približavamo našoj pobedi i njihovom porazu", zaključuje Serž.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajina gradi naprednu armiju dronova, ali za sada piloti improvizuju selotejpom i bombama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    20. oktobar 2024 | 13:15

    Glavno pitanje je do im dostavlja lokacije,a to rade Ameri putem satelita.

  • XY

    20. oktobar 2024 | 13:34

    A izvor informacije CNN. Svako kome je IQ veći od telesne temperature vidi da je ovo rat a ne šala, i da to nije rat Ukrajine i Rusije nego u prvom redu Amerike i cele NATO alijanse protiv Rusije.

  • Prle

    20. oktobar 2024 | 14:13

    Sve je ovo dobro za Ruse! I ovi će doći na red da ih rasture!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA