Aleksej je bio na robiji u Rusiji zbog ćerkinog antiratnog crteža: Ćelija je poput sobe za mučenje

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Rus Aleksej Moskaljov, koji je osuđen na dve godine robije zbog diskreditovanja vojske, a nakon što je njegova ćerka nacrtala antiratnu sliku, izjavio je nakon puštanja na slobodu, da je bio držan u "užasnim uslovima".

Moskaljov je u utorak izašao iz kazneno-popravne kolonije u Tulskoj oblasti, a dočekali su ga ćerka, novinari i borci za ljudska prava, prikazano je na video-snimku na društvenim mrežama, preneo je "Reuters".

Moskalev, još uvek obučen u zatvorsku uniformu, rekao je za "OVD-Info", ruski projekat za ljudska prava, da je proveo dva meseca u kaznenoj izolacionoj ćeliji, koju je opisao kao "sobu za mučenje".

Rekao je da je, zajedno s još jednim zatvorenikom, bio smešten u ćeliji dimenzija dva sa jedan metar, s trulim podom i u ekstremno hladnim uslovima, gde su ogromni pacovi ulazili unutra.

"Stajali smo na nogama 16 sati svakog dana, jer su kreveti bili pričvršćeni za zid, a metalna klupa je bila toliko hladna da nije bilo moguće sedeti na njoj", rekao je Moskaljov.

Ruska federalna služba za zatvore nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar povodom njegovih navoda.

Moskaljov je osuđen u martu 2023. godine na dve godine u kazneno-popravnoj koloniji zbog diskreditovanja ruske vojske u komentarima koje je, prema optužbama, objavljivao na internetu u vezi s ratom u Ukrajini, a koji ruske vlasti nazivaju "specijalnom vojnom operacijom".

On je pobegao iz kućnog pritvora i prešao u Belorusiju ali je brzo ponovo uhapšen i vraćen uRusiju.

Istraga protiv njega započela je nakon što je njegova ćerka Maša, tada 12-godišnjakinja, nacrtala sliku na kojoj ruske rakete padaju na ukrajinsku majku i dete, zbog čega je direktor škole pozvao policiju.

Slučaj Alekseja Moskaljova izazvao je veliku pažnju javnosti jer je Maša bila oduzeta iz očevog starateljstva i smeštena u dečji dom pre njegovog suđenja, da bi kasnije bila predata majci, s kojom nije živela mnogo godina.

U februaru 2024. godine, ruski apelacioni sud smanjio je njegovu kaznu za dva meseca.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak dronom razorene stambene četvrti Mariupolja dok se borbe nastavljaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA