Rusi zarobili nemački tenk, po noći ga prebacili iza Urala na detaljno proučavanje: Sateliti sve snimili

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Rusija je nemački tenk tipa "Leopard 2", zarobljen u Ukrajini, prebacila duboko unutar svoje teritorije u glavnu fabriku za oklopno naoružanje kako bi ga rastavila i analizirala njegove komponente.

To pokazuje istraživanje zasnovano na otvorenim izvorima, a koje je sproveo portal "Defense News".

Satelitski snimci i video-materijali, koje su objavili ruski mediji i drugi dostupni izvori preciziraju lokaciju zarobljenog tenka "Leopard 2". Tenk je prevezen u fabriku "Uralvagonzavod" (Ural Wagon Factory), koja važi za najvećeg proizvođača tenkova na svetu, sa preko 100.000 proizvedenih primeraka od Drugog svetskog rata.

Ova fabrika učestvuje i u proizvodnji najmodernijih varijanti ruskih tenkova. Zarobljeni tenk je izgledao kao da je u dobrom stanju kada su radnici uklonili ceradu koja ga je pokrivala tokom transporta.

Na bokovima kupole videli su se čelični kavezi protiv dronova kolokvijalno poznati kao "cope cages", a koji su postali standardna zaštita na ukrajinskom ratištu, kao jednostavna odbrana od bespilotnih kamikaza. Ovi dronovi mogu probiti oklopna vozila ako udare u njihove slabe tačke.

Još nije poznato kada i gde su ruske snage zarobile tenk "Leopard 2". Holandska istraživačka platforma "Onyx", koja prati gubitke na bojnom polju u Ukrajini, identifikovala je da je ukrajinska vojska izgubila ukupno 13 tenkova "Leopard 2A6", sedam je uništeno, dok su ostali oštećeni.

Fabrika u koju je prevezen tenk nalazi se u Nižnjem Tagilu, iza Uralskih planina koje predstavljaju granicu između Evrope i Azije, daleko od prve linije fronta u Ukrajini. Prema video materijalima, koje je analizirao "Defense News", vozilo je u fabriku stiglo tokom noći na kamionu s ravnom prikolicom.

"Uralvagonzavod", koji osim oklopnih vozila proizvodi i vagone za vozove, jedan je od najvećih industrijskih kompleksa u Rusiji. Sagrađen je na trenutnoj lokaciji na inicijativu Josifa Staljina tokom Drugog svetskog rata, kada je zbog brze ofanzive nemačkih snaga u operaciji "Barbarosa" bilo neophodno evakuisati ključne ratne industrije daleko od zapadnih granica Rusije, gde je bilo smešteno najviše stanovništva.

Izbor ove fabrike za analizu zarobljenog tenka "Leopard 2A6" verovatno je povezan s njenim iskustvom i ulogom kao elitnog proizvođača tenkova unutar ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koji zapošljava iskusne inženjere.

Prema izveštajima iz 2023. godine, ovo državno preduzeće odgovorno je za proizvodnju modernih "T-90M" tenkova i modernizaciju "T-72B3M" glavnih ruskih borbenih tenkova.

"Defense News" je uspeo da geolocira video-materijal o procesu nadogradnje tenkova upravo u zgradi gde je dopremljen zarobljeni "Leopard".

Značaj fabrike dodatno je naglašen posetom predsednika Vladimira Putina u februaru ove godine. Ruski vladini izvori nagoveštavaju da se u "Uralvagonzavodu" uvode nove proizvodne mogućnosti, a fabrika je prešla na režim neprekidnog rada kako bi povećala proizvodnju za ratne potrebe u Ukrajini.

Osetljive tehnologije

Ruski mediji su likovali zbog zarobljavanja zapadnog tenka, navodeći da su zapadne zemlje u panici zbog mogućnosti da poverljive tehnologije dospeju u ruke Moskve. U člancima su dodatno provocirali tvrdnjom da "neuspešna upotreba nemačkih tenkova u Ukrajini može negativno uticati na izvozni potencijal oklopnih vozila".

Iako je "Leopard 2A6" star više od 20 godina, ovaj nemački tenk se i dalje smatra glavnim borbenim tenkom. Njegove prednosti u odnosu na ruske tenkove uključuju veći stepen preživljavanja posade, napredni top, savremen sistem za upravljanje vatrom, različit tip oklopa, municiju i snažan, efikasan motor.

Uprkos tvrdnjama koje su preneli državni ruski mediji, nejasno je da li tenkovi poslati iz Nemačke u Ukrajinu sadrže osetljivije tehnologije poput koji su izvezeni u druge zemlje. Neki analitičari izrazili su zabrinutost da tenkovi iz nemačkih vojnih zaliha mogu imati posebno napredne sisteme.

Proizvođač tenka, "KNDS", saopštio je da kompanija nije zabrinuta zbog mogućnosti da Rusija kopira njenu tehnologiju.

"To neće biti lako kopirati, a Rusija verovatno već ima veliki deo informacija", rekao je portparol kompanije.

Proizvođač oružja dodatno je pojasnio da ne postoji "izvozna verzija" tenka, već da se narudžbine prilagođavaju potrebama specifičnih kupaca. Portparol, koji je želeo da ostane anoniman, nije mogao da potvrdi da li su u tenkovima nemačke vojske postojale posebno osetljive tehnologije niti da li su tenkovi bili modifikovani pre slanja u Ukrajinu.

#Rusi će verovatno moći da saznaju ponešto ali šta tačno, teško je reći", zaključio je portparol.

Nemačke oružane snage nisu dale komentar u vezi sa specifikacijama tenka "Leopard 2A6". Nemačka je Ukrajini obezbedila 18 tenkova "Leopard  2A6", dok je Portugal poslao još tri.

Ovo nije prvi zarobljeni Leopard 2 u rukama Rusije. U aprilu su se pojavili snimci na kojima ruski vojnici analiziraju jedan tenk u poljskom šatoru, ali bez gusenica. Međutim, noviji tenk, koji se sada pojavio, izgleda u mnogo boljem stanju, što bi moglo omogućiti Rusiji da dođe do uvida koje ranije nije mogla steći.

Desetine zapadnih zemalja, uključujući mnoge članice NATO, koriste "Leopard 2" u različitim konfiguracijama. Finska, na primer, poseduje 200 tenkova "Leopard 2", od kojih je 100 varijante 2A6. Analiza njegovih mogućnosti i ograničenja mogla bi pomoći Rusiji u razvoju domaćih tehnologija, ali i omogućiti njenim oružanim snagama da bolje razumeju kako da se brane od ovog tenka i unište ga.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajina gradi naprednu armiju dronova, ali za sada piloti improvizuju selotejpom i bombama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    17. oktobar 2024 | 10:06

    Vi tvrdite da Rusija ima bolje oružje od zapada šta će im onda Leopard?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA