Evropa na udaru snažnih oluja i poplava: Ovom delu Sredozemlja preti i mediteranski uragan

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Pojas od jugozapadne preko zapadne do severozapadne Evrope nalazi se na udaru snažnih ciklona i vrlo obilnih padavina, uz olujne vetrove.

Do Portugalije i Španije prvo je stigla bivša tropska oluja Lesli koja se prethodno kao uragan kretala preko srednjeg dela Atlantika. Srećom, na putu do Evrope izgubila je karakteristike uragana.

Ovaj ciklon pre Španije i Portugalije doneo je obilne padavine Azorskim ostrvima, ujedno i olujne vetrove. Oluje u sklopu ciklona pogodile su i Španiju i Portugaliju.

Lokalno je na jugu i severoistoku Španije bilo vrlo obilnih padavina i jakih grmljavinskih oluja. Španija i Portugalija se već danima nalaze na udaru padavina, jakih vetrova i oluja sa Atlantika. Inače, deo ovih olujnih sistema pogodio je Maroko, Kanarska ostrva i Maderu.

Na severozapadu, zapadu i severu Maroka pale su ekstremno obilne količine padavina. Jake kiše prodrale su i unutar Sahare, pa su delovi ove pustinje ponovo pod vodom. Sahara je ovog septembra dobila nikad više padavina, pa su mnogi predeli ozelenili, a stvorila su se i brojna jezera.

Inače, talas vrlo obilnih padavina i oluja sada hara zapadom i severozapadom Evrope, a na udaru su Francuska i Britanska ostrva.

Vlažna vazdušna masa sada se preko zapadnog Mediterana prebacila i na Alpe i Italiju i donela je vrlo obilne padavine i jake oluje, na severozapadu Italije danas je bilo i poplava.

Do kraja sedmice ceo centralni i zapadni deo Mediterana biće na udaru vrlo jakih oluja i obilnih padavina, a tokom vikenda obilne padavine, oluje i snažan južni vetar pogodiće i oblast Jadrana.

Na jugu Italije, očekuje se formiranje mediteranskog uragana (medicane), a na udaru će se naći Sicilija i Malta, pri čemu bi palo i do 400 litara kiše, što bi dovelo do poplava i bujica. Ponegde se u dan-dva očekuje da padne kiša koliko u proseku padne i za nekoliko meseci. Vrlo obilne padavine pogodiće i Tunis.

Inače, deo oblačnog sistema i padavina iz oblasti Alpa i centralnog Mediterana noćas i sutra zahvatiće zapadni deo našeg regiona i doneti padavine Sloveniji, Hrvatskoj i BiH.

Kada je reč o Srbiji, našu zemlju ne očekuju padavine. Zahvaljujući snažnom anticiklonu i visokom vazdušnom pritisku, padavine neće dospeti do Srbije.

Očekuje se jaka i olujna košava i hladnije vreme zbog pada temperature vazduha.

(Telegraf.rs)

Video: Nakon 15 godina ponovo otvorena škola u Popoviću i to za 7 učenika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA