Katarski vladar najavio referendum o ukidanju izbora: Narod samo jednom izašao na glasanje

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Vladar Katara, male energijom bogate zemlje na Bliskom istoku, najavio je da će se u njegovoj zemlji održati referendum o ukidanju izbora, iako su građani ove pustinjske države samo jednom birali članove Šura saveta.

Šeik Tamin bin Hamad al Tani, nije rekao kada će se referendum održati, preneo je "latimes".

On se obratio članovima Šura saveta, koji donosi zakone, odobrava budžete, raspravlja o važnim pitanjima i savetuje vladara. Međutim, ovaj savet nema ovlašćenja nad pitanjima odbrane, bezbednosti i ekonomije.

Ovaj potez predstavlja još jedan oprezan korak prema uvođenju predstavničke vlasti u državama Zaliva, koje su tradicionalno pod naslednim režimima.

Takvi pokušaji su se intenzivirali nakon pritisaka SAD za demokratske reforme na Bliskom istoku posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. i porasta nade za demokratizaciju nakon Arapskog proleća 2011.

Sa stanovišta Katara, glasanje održano 2021. godine moglo je da poveća napetost među plemenima i uticajnim porodicama u zemlji, nekoliko meseci nakon okončanja diplomatske krize između Dohe i četiri arapske nacije.

"Svi smo jedna porodica u Kataru", rekao je šeik Tamim i nastavio:

"Takmičenje među kandidatima za članstvo u Šura savetu odvijalo se unutar porodica i plemena, i postoje različita mišljenja o uticaju tog takmičenja na naše norme, tradiciju i društvene institucije. Nadmetanje dobija identitetski karakter za koji nismo spremni, uz moguće komplikacije koje bismo želeli da izbegnemo".

Katarski izborni zakon pravi razliku između rođenih i naturalizovanih građana, a potonjima zabranjuje učešće na izborima. Hjuman Rajts Voč je ovaj sistem opisao kao "diskriminatoran", jer isključuje hiljade građana iz prava da glasaju ili se kandiduju, što je izazvalo manje proteste među plemenima i nekoliko hapšenja.

Planovi za zakonodavne izbore prvi put su uvedeni u katarskom ustavu 2003. godine, ali su vlasti više puta odlagale glasanje. Katar je na kraju održao izbore u oktobru 2021, nakon što je okončan bojkot od strane Bahreina, Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je uzdrmao odnose među zalivskim državama.

Izbori su održani i manje od godinu dana pre nego što je Katar bio domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2022, događaja koji je privukao oštru kritiku sa Zapada zbog tretmana stranih radnika i sistema vlasti u zemlji.

Katar ostaje važna zemlja za Zapad, jer je bio domaćin talibanskim pregovaračima i pomogao u haotičnom povlačenju NATO snaga iz Avganistana 2021. godine, kao i u posredovanju tokom trenutnog sukoba između Izraela i Hamasa, koji se proširio na Liban.

Katar je nasledna monarhija, kao i većina arapskih država u Zalivu. Vladar ima konačnu reč u vezi s načinom na koji se zemlja upravlja. Pre nego što je naftna industrija preuzela primat u Zalivu i promenila stogodišnje načine vladavine, vladari su donosili odluke konsenzusom među svojim narodom.

Posle Hladnog rata, SAD su započele pritisak za demokratizaciju na Bliskom istoku, pažljivo balansirajući svoje odnose sa dugogodišnjim saveznicima, a koji su se razvijali uporedo sa konkurencijom u vodu Sovjetskog Saveza i podrškom Izraelu.

Ovaj pritisak je dodatno ojačan pod tadašnjim predsednikom Džordžom Bušom nakon napada 11. septembra, kada su arapske države Zaliva napravile oprezne korake ka nekoj vrsti predstavničke vlasti.

Nije samo Katar onaj koji se povlači iz svog eksperimenta s predstavničkom vlašću. U maju, vladar Kuvajta, koji je takođe bogat naftom, raspustio je parlament svoje zemlje na četiri godine. Kuvajtski parlament predstavljao je najslobodniju zakonodavnu instituciju u ovoj zemlji.

Kristin Smit Divan, viša naučnica u institutu za arapske zemlje u Vašingtonu, kaže da je prošao uticaj "arapskog proleća" na način vladanja u arapskim zemljama.

"Videli smo da se već neko vreme vrši provratak na ranije sisteme vladanja. Važno je prepoznati da je postojala debata o tome i da je bilo popularnog pritiska za veću zastupljenost i odgovornost. Ali čini se da je taj trenutak prošao", rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Prvi put viđen snimak NLO iznad zone konflikta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA