Trećina kamera na američkoj granici sa Meksikom nije u funkciji, uprkos rekordnom prilivu migranata

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Prema internom memorandumu Granične patrole čak 30 odsto kamera u glavnom sistemu za nadzor granice između SAD i Meksika ne funkcioniše.

Ovaj problem ima "značajan uticaj na operacije", piše u memorandumu koji je početkom oktobra poslat sektoru agenata na južnoj granici i u koji je "NBC News" imao uvid.

Gotovo trećina kamera u primarnom nadzornom sistemu duž južne granice SAD trenutno je van funkcije, čime su agenti uskraćeni za važan alat u borbi protiv ilegalnih prelazaka migranata.

Veliki kvar pogađa otprilike 150 od 500 kamera postavljenih na nadzornim tornjevima duž granice SAD i Meksika. Memorandum navodi da su uzrok "brojni tehnički problemi", a zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti teme, okrivili su zastarelu opremu i nerešene zahteve za popravku.

Ove kamere, poznate kao "Sistem za daljinski video nadzor", koriste se od 2011. godine kako bi omogućile "nadgledanje velikih područja bez potrebe za angažovanjem stotina agenata u vozilima".

Međutim, prema internom memorandumu, čak 30 odsto sistema trenutno nije u funkciji, a nije jasno kada su kamere prestale da rade. Dva zvaničnika iz agencije Carina i zaštita granice (CBP) rekla su da su tokom ovog meseca obavljene neke popravke, ali da i dalje postoji više od 150 nerešenih zahteva za popravku kamera.

Zvaničnici su dodali da zbog pokvarenih kamera postoje oblasti koje granična patrola ne može da nadgleda. Portparol CBP-a izjavio je da je agencija postavila oko 300 novih tornjeva sa naprednijom tehnologijom.

"CBP nastavlja da instalira noviju, napredniju tehnologiju koja koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje kako bi zamenila zastarele sisteme, smanjujući potrebu da agenti budu angažovani na poslovima koji ne uključuju intervenciju", rekao je portparol.

Sindikat granične patrole u Laredu, u Teksasu, prošle nedelje je na Fejsbuku skrenuo pažnju na ovaj problem. Svojim članovima je poručio da "deli njihovu zabrinutost da nefunkcionalni nadzorni tornjevi duž granice ozbiljno ugrožavaju bezbednost agenata i graničnu sigurnost".

"Nadamo se da će ovaj problem uskoro biti rešen, jer traje već neko vreme", dodao je sindikat u objavi od petka.

Migranti hapšenje Amerika Misisipi ilegalni imigranti Privođenje ilegalnih migranata u Misisipiju Foto: Tanjug/AP

"Američki poreski obveznici uložili su značajna sredstva u tehnologiju duž granice i očekuju da ta tehnologija bude funkcionalna".

Interni memorandum Granične patrole, okrivljuje drugu federalnu agenciju za ovaj problem - Federalnu upravu za avijaciju (FAA). Prema memorandumu, FAA, koja održava sisteme i popravlja kamere, ima interne probleme u ispunjavanju potreba granične patrole, ali bez detaljnijeg objašnjenja prirode tih problema.

Iz Granične patrole razmatraju mogućnost da zamene FAA izvođačem radova koji može pružiti "adekvatnu tehničku podršku za kamere", dodaje se u memorandumu.

Treći zvaničnik agencije Carina i zaštita granice izjavio je da agencija pokušava da reši značajan problem koji nije bio adekvatno upravljan poslednjih 20 godina. Portparol FAA odbio je da komentariše situaciju.

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa SAD ove godine blokirali su dvopartijski zakon koji bi značajno unapredio sisteme nadzora, zaposlio dodatne agente granične patrole i nastavio izgradnju graničnog zida.

Važno pitanje uoči izbora

U izbornoj godini pitanje ilegalne migracije jedno je od najvažnijih, preneo je BBC. Istraživanja su pokazala da šest od deset Amerikanaca smatra da je migracija "vrlo važan" faktor u odlučivanju o tome kako će glasati.

Procenjuje se da je od januara 2021. godine kada je Džozef Bajden stupio na funkciju više od desed miliona ilegalnih migranata pokušalo da uđe u SAD. Njih osam miliona je pokušalo da uđe preko južne granice sa Meksikom.

U izveštaju iz januara ove godine Ministarstvo za unutrašnju bezbednost procenilo je da u SAD živi 11 miliona ilegalnih migranata.

(Telegraf.rs)

Video: Američka i meksička deca se klackala na granici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA