Kina napravila džinovski dron, koji može da primi deset putnika i leti brzinom od 550 km/h

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

U Kini je napravljen prototip džinovskog drona, koji može da ponese deset putnika i koji leti brzinom od 550 kilometara na sat.

Kako prenosi "Business insider", dron pod oznakom "Lanying R6000" može da ponese dve tone tereta i razvijen je u kompaniji "Šenzen junajted erkraft".

Dron "Lanying R6000" ima domet od čak 3.800 kilometara i može da leti na visini od 7.600 metara.

On je sposoban da vertikalno uzleće i poleće poput manjih bespilotnih letelica zahvaljujući propelerima koji mogu da se podešavaju po potrebi.

Zanimljivo je da je koncept ovog drona predstavljen u februaru na sajmu u Singapuru, a sada je već gotov i njegov prototip. Na društvenim mrežama je objavljen snimak prototipa ispred koga su pozirali radnici.

Očekuje se da će ovaj džinovski dron zvanično biti predstavljen na jednom vazduhoplovnom sajmu koji se održava u Kini polovinom narednog meseca.

Za zada nije jasno da li je ovaj dron zapraov napravljen u vojne svrhe. Iz kompanije "Šenzen junajted erkraft" navode da je njegova primena pre svega civilna za transport tereta ili putnika.

Međutim "Wuhu News" je objavio da će on imati široku primenu u kriznim situacijama, kao i u nacionalnoj odbrani.

Kina poslednjih godina velika sredstva ulaže u razvoj takozvane nisko-leteće avijacije. Istvoremeno vlasti u Pekingu žele da zemlju pretvore u dominatnog globalnog lidera u naprednim tehnologijama.

Nacionalna kineska avijacija saopštila je u februaru da domaća industrija nisko-leteće ima vrednost od 70 milijardi dolara i da će njena vrednost do 2030. porasti na čak 280 milijardi dolara.

(Telegraf.rs)

Video: Dron-operater otkriva ko sve može da upravlja dronom, gde, kada i kako

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA