Rusija povratila tek polovinu teritorije u Kurskoj oblasti: Zelenski je pred teškim izborom, a zima stiže

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Zadržavanje kontrole nad osvojenom ruskom teritorijom ključno je za "Plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je prošle nedelje predstavio britanskom premijeru Kiru Starmeru, a potom ga i danas obelodanio u ukrajinskom parlamentu.

Međutim, kako prenosi britanski "Telegraf", Rusija je povratila polovinu teritorije koju je izgubila od Ukrajine u Kurskoj oblasti.

Visoki ruski komandant iz Čečenije izjavio je da je oko 50.000 vojnika potisnulo ukrajinske snage, koje su morale ili da pobegnu ili "završe u kotlu" (izraz koji ruske snage koriste za opkoljavanje neprijatelja sa tri strane).

"Otprilike polovina teritorije koju je neprijatelj okupirao već je oslobođena", rekao je general-major Apti Alaudinov.

Dobro povezani ruski i ukrajinski vojni blogeri izveštavaju od subote da su ruske trupe probile delove ukrajinske linije fronta u Kursku. Ukrajinski predsednik Zelenski insistira da je situacija stabilizovana, ali Institut za proučavanje rata (ISW), čije je sedište u Vašingtonu i koji je čvrsto pro-ukrajinski, navodi da poseduje "vizuelne dokaze" da je Rusija povratila 46 procenata teritorije u Kursku.

Prema nekim komentarima, sezonske kiše su pretvorile tlo u blato u Kurskoj oblasti, išle su na ruku Rusiji, jer njene snage koriste više guseničnih vozila nego ukrajinske trupe.

Boris Rožin, pro-kremljovski bloger, objavio je video-snimak ukrajinskih vojnika kako izvlače oklopno vozilo iz blatnjavog dela šume pored puta prekrivenog vodom i blatom.

"Ukrajinske snage se mnogo žale na to što imaju veliki broj vozila na točkovima, dok ruske snage polažu nade u gusenična vozila", rekao je on.

Sezona blata u Rusiji i Ukrajini naziva se „rasputica“ i poznata je po tome što vozila zaglave na putevima i poljima, usporavajući kretanje.

Emil Kastehelmi, istraživač iz Finske koji radi za organizaciju "Black Bird Group", rekao je da teren u Kursku, koji ukrajinske snage pokušavaju da brane, pogoduje napadaču.

"Područje je uglavnom prekriveno velikim otvorenim poljima sa ograničenim prirodnim zaklonom", rekao je Kastehelmi, opisujući zapadni dao Ukrajine:

"Posebno bez odgovarajućih fortifikacija, odbrana može biti teška".

Bitka za Kursk Foto: Tanjug/AP

Prema njegovoj proceni, Ukrajina je izgubila najmanje trećinu teritorije koju je ranije kontrolisala u Kurskoj oblasti.

Ukrajina je u avgustu pokrenula smelu ofanzivu na teritoriju Rusije. Iznenadivši ruske vojnike, ukrajinske snage su brzo zauzele region oko grada Sudže, površine oko 1.165 kvadratnih kilometara, što je polovina veličine Dorseta.

Ova invazija je podigla moral među ukrajinskim civilima, ali su neki analitičari upozorili da je, umesto da odvuče ruske snage sa linije fronta, oslabila ukrajinske odbrambene pozicije. To je ujedno bio i prvi put još od Drugog svetskog rata da strane trupe osvajaju deo ruske teritorije.

Prošlog meseca je Džordž Bibi, direktor strategije u američkom "Quincy" institutu, izjavio da operacija u Kursku već izgleda kao "greška".

"Čini se da postoji velika doza skepticizma u vezi s tim šta će ova invazija postići", rekao je on.

Ipak, Zelenski je zadržavanje kontrole nad ukrajinskim delom Kurske oblasti učinio ključnim delom svog "Plana pobede", koji je prošle nedelje predstavio Kiru Starmeru.

Međutim, ruske snage su ubrzale napade duž linije fronta u Donbasu. U utorak su proruski zvaničnici u okupiranom Donjecku izjavili da su sada zauzeli dve trećine Torecka, jednog od ključnih gradova na prvoj liniji fronta, koji je pre rata imao oko 34.000 stanovnika.

Na severnom delu linije fronta u istočnoj Ukrajini, ukrajinski zvaničnici su naložili evakuaciju civila iz grada Kupjanska, smeštenog na obali reke Oskil, zbog ruskih napredovanja, o čemu je "Telegraf" ranije izvestio.

Oleg Sinegubov, načelnik Harkovske oblasti, rekao je:

"Vojna situacija se pogoršava i ne možemo obezbediti grejnu sezonu, snabdevanje strujom i humanitarnu pomoć. Neprijatelj gađa ključnu infrastrukturu".

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA