Prvi tražioci azila stigli u italijanske migrantske centre u Albaniji: Za njih su naredne 4 nedelje ključne

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prvi tražioci azila koji su došli iz Italije na obradu svojih zahteva u Albaniji stigli su u sredu ujutru brodom u albansku luku Šengđin.

Posle dva dana na moru, brod italijanske mornarice Libra uplovio je luku. Sada će migranti proći kroz zdravstvene preglede, a tokom danas biće prebačeni u prihvatni kamp, koji se nalazi nekoliko desetina kilometara od luke.

Na brodu je bilo deset državljana Bangladeša i šest Egipćana, koji su spaseni iz mora dok su putovali ka Lampeduzi.

Italija je prošle nedelje zvanično otvorila dva centra u Albaniji, gde planira da procesuira hiljade tražilaca azila koji traže azil van njenih granica. U centrima će biti smešteni samo odrasli muškarci, dok će ugrožena lica poput žena, dece, starijih i onih koji su bolesni ili žrtve torture biti smešteni u Italiji. Porodice neće biti razdvojene.

Ambasador Italije u Albaniji Fabricio Buči rekao je u petak da su dva centra spremna za obradu migranata nakon što je otvaranje mesecima odlagano mesecima kako bi se konsolidovalo trošno tlo u jednom centru u Gjaderu, gde će oni biti smešteni.

Iako centar u Gjaderu ima kapacitet za 3.000 migranata, on će početi sa 400, a za nekoliko nedelja će se povećati na 880.

Broj ljudi koji stižu do Italije duž centralne mediteranske migracijske rute iz Severne Afrike opao je za 61 odsto u 2024. u odnosu na 2023. godinu.

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, do 15. oktobra, 54.129 migranata stiglo je u Italiju morem ove godine, u poređenju sa 138.947 do istog datuma prošle godine.

Prema petogodišnjem ugovoru koji su prošlog novembra potpisali italijanski premijer Đorđa Meloni i njen albanski kolega Edi Rama, do 3.000 migranata koje svakog meseca pokupi italijanska obalska straža u međunarodnim vodama biće smešteno u Albaniji.

Oni će prvo biti pregledani na brodovima koji ih spasavaju pre nego što budu poslati u Albaniju na dalju proveru.

Dva centra koštaće Italiju 670 miliona evra za pet godina. Objekti su pod upravom Italije i pod italijanskom su jurisdikcijom, dok su albanski stražari zaduženi da ih obezbeđuju.

U Albaniji migranti zadržavaju svoje pravo prema međunarodnom pravu i zakonu Evropske unije da podnesu zahtev za azil u Italiji i da se njihovi zahtevi tamo obrađuju. Očekuje se da će ovaj proces trajati najviše 28 dana, uključujući sve žalbene procese.

Italija je pristala da primi one kojima je odobren azil. Oni čiji zahtevi budu odbijeni suočavaju se sa deportacijom direktno iz Albanije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je sporazum kao primer „razmišljanja van okvira“ u rešavanju pitanja migracije u Evropsku uniju. Međutim, grupe za ljudska prava su ga ocenile kao opasan presedan.

(Telegraf.rs)

Video: Pronađeno još 77 migranata, dvojica bili na smeštaju: General Luković o nastavku policijske akcije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA