Stigli novi rezultati ankete pred američke izbore: Pogledajte kako stoje Kamala i Tramp

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris, koja je kandidatkinja demokrata na predstojećim predsedničkim izborima u toj zemlji, vodi sa tri procenta prednosti u odnosu na republikanskog kandidata i bivšeg predsednika Donalda Trampa, pokazali su danas rezultati ankete.

Prema anketi koju su sproveli Rojters/Ipsos, Haris ima 45 odsto podrške birača, u odnosu na Trampa koga podržava 42 odsto birača, a njih dvoje nastavljaju tesnu trku za pobedu na predsedničkim izborima u SAD 5. novembra, prenosi Rojters.

Razlika među njima ostala je stabilna u poređenju sa anketom sprovedenom nedelju dana ranije.

Nova anketa je pokazala i da će birači, naročito oni koji glasaju za demokrate, možda biti više zainteresovani za glasanje na izborima, nego što je to bilo na predsedničkim izborima u novembru 2020. godine, kada je Džozef Bajden pobedio Trampa.

Oko 78 odsto registrovanih birača koji su učestvovali u trodnevnoj anketi, od kojih je 86 odsto bilo demokrata i 81 odsto republikanaca, rekli su da su "potpuno sigurni" da će glasati na predsedničkim izborima.

Haris je imala pet odsto više podrške od Trampa, 43 odsto prema 38 odsto, kada je od birača traženo da izaberu ko je bolji za suočavanje sa političkim ekstremizmom i pretnjama demokratiji, dok je vodila sa 14 odsto više podrške kada je u pitanju zdravstvena politika, što je nepromenjeno u odnosu na anketu Rojters/Ipsosa sprovedenu od 20. do 23. septembra.

Tramp je imao pet odsto više podrške u odnosu na Haris, 45 prema 40 odsto, kada su birači upitani koji je kandidat bolji za "ekonomiju, nezaposlenost i radna mesta".

S obzirom na malu razliku u procentima podrške, procenjuje se da će napori kandidata da obezbede da njihove pristalice zaista glasaju, verovatno biti ključni u određivanju pobednika.

Nijedan kandidat se nije dopao većini biračkog tela, pa je tako samo 46 odsto birača u anketi reklo da ima pozitivno mišljenje o Kamali Haris, u odnosu na 42 odsto koje je to isto reklo za Trampa.

U najnovijoj anketi učestvovala su onlajn 938 odrasla Amerikanaca širom zemlje, uključujući 807 registrovanih birača, od kojih je 769 navelo da će najverovatnije izaći da glasa.

Među ovim verovatnim glasačima, Kamala Haris je zadržala tri procenta prednosti u odnosu na Trampa, 47 odsto glasača demokrata je u anketi reklo da će najverovatnije izaći da glasa, u odnosu na 44 odsto glasača republikanaca koji su kazali isto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: U Muzeju nauke i tehnike otvorena izložba koja se bavi veštačkom inteligencijom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA