Haos u Australiji posle donošenja mera zaštite: Sukobi na tržištu ilegalnih cigareta

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 0

Autralijska vlada je početkom jula usvojila najstroži zakon na svetu za e-cigarete. Australijski parlament ograničio je prodaju vejpa sa nikotinom na apoteke. Korisnici su morali da pokažu lekarski recept farmaceutu prilikom kupovine ovog proizvoda. Međutim, kako su izveštavali svetski mediji, mere australijskih vlasti koje se tiču javnog zdravlja i suzbijanja štetnosti od pušenja dovele su do dramatičnih posledica, jer je tako stvoreno ilegalno tržište koje je prouzrokovalo krvave sukobe na ulicama gradova.

To je dovelo do nagle promene kursa, jer su početkom oktobra isti donosioci ovih mera omogućili licima starijim od osamnaest godina da vejpove mogu da kupuju bez lekarskog recepta - ali i dalje u apotekama. Čak su ih ograničili na samo par ukusa: mentu i duvan. Pritom, prodaja neterapeutskih vape u apotekama i van ostala je i dalje nezakonita.

Australija je jedina zemlja u zapadnom svetu koja je zahtevala recept za vejp sa nikotinom. To je dovelo do toga da preko 90 procenata od 1,7 miliona odraslih korisnika vejpa u Australiji odustane od legalnih načina nabavke i kupuje proizvode na crnom tržištu.

Organizovani kriminal je ušao u igru

U srcu Australije, u Melburnu, odvija se prava borba između organizovanih kriminalnih grupa, uključujući motociklističke bande i bliskoistočne kriminalne sindikate, uzrokovane ilegalnom trgovinom vape proizvoda i duvana. Ova situacija nije samo borba za novac, već i za kontrolu nad tržištem koje postaje sve opasnije zbog eskalacije sukoba. Prodavnice duvana, često smeštene jedna blizu druge, postale su mete sukoba kriminalnih sindikata, koji se bore za dominaciju nad unosnim profitom iz ilegalne trgovine duvanom. Istražitelji iz Taskforce Lunar beleže porast nasilja u Viktoriji, gde je zabeleženo više od 40 napada na prodavnice duvana, uključujući vandalizam i podmetanje požara.

Sukobi se ne zaustavljaju samo na vandalizmu – dvojica muškaraca povezanih sa motociklističkom bandom Komančero ubijena su u odvojenim incidentima, za koje se veruje da su deo borbe za kontrolu nad trgovinom vejp proizvodima. Policija Viktorije i australijska savezna policija upozoravaju da ova eskalacija nasilja ozbiljno destabilizuje lokalne zajednice i povećava rizik za građane.

Aktuelni sukob uključuje i fizičko plasiranje ilegalnog duvana u prodavnice, uz pritisak na vlasnike da prodaju proizvode kriminalnih sindikata i plaćaju nedeljni „porez“ kako bi mogli da nastave sa radom. Policija veruje da organizovane kriminalne grupe koriste lokalne mreže mladih prestupnika, ulične bande i druge kriminalce za sprovođenje ovih nezakonitih aktivnosti.

Policija Viktorije je vlasnicima prodavnica uputila zvanično upozorenje, informišući ih o opasnostima povezanim sa učešćem u ilegalnim poslovima, te ih savetovala da izbegavaju saradnju sa kriminalnim grupama kako bi zaštitili svoje poslove i bezbednost zaposlenih.

Brajan Marlou, direktor organizacije Legalise Vaping Australia, ukazuje na to da je nasilje povezano s nedavnom zabranom jednokratnih vejp proizvoda, što je podstaklo potražnju na crnom tržištu.

„Imamo najskuplje cigarete na svetu. Pušači su uglavnom radnička klasa koja nema dovoljno novca na raspolaganju, i ako ne mogu da priušte cigarete, okrenuće se crnom tržištu“, rekao je Marlou za australijske medije.

„Crno tržište je ogromno u ovoj zemlji, 90 procenata korisnika vejp proizvoda kupuje na crnom tržištu, što stvara milijarde prihoda.“

Po njemu, ove mere, iako su usmerene na zaštitu javnog zdravlja, rezultiraju sve većim nasiljem na ulicama i suprotnim efektom, što je dovelo do ubistava povezanih s kontrolom ilegalne trgovine duvanom i duvanskim proizvodima.

Pušači se prebacuju na ilegalne alternetive

Cene cigareta u Australiji su astronomske. Pakovanje od 20 cigareta košta oko 30 dolara, pri čemu 90-95 odsto tog iznosa odlazi na poreze. Ova politika je, umesto da zaštiti javno zdravlje, dovela do dramatičnog rasta crnog tržišta duvana. Mnogi pušači su prisiljeni da se prebacuju na ilegalne alternative, a to je stvorilo plodno tlo za nezakonite aktivnosti.

Fiona Paten, osnivačica Stranke razuma i nekadašnja članica zakonodavnog saveta savezne države Viktorija, ukazuje na to da je politika zabranjivanja samo pogoršala situaciju.

„Pomislili biste da bi odličan način da se razbije ilegalno tržište cigareta bio prelazak na alternative, ali naravno, to nije ono što smo uradili. Otišli smo korak dalje i zabranili elektronske cigarete. Tako smo postali svedoci rasta ilegalnog tržišta i elektronskih cigareta“, objašnjava Paten.

Stroga regulativa stvorila kontraefekat

Iako se kupovina vejpa u apotekama na recept mogla tumačiti kao indirektna potvrda da su ovi proizvodi bolja opcija u poređenju s cigaretama, shvatili su da je strogost regulative stvorila kontraefekat. Jer, umesto da pruži sigurne alternative pušačima, ovakva praksa je rezultirala uvozom jeftinijih, nekontrolisanih i neregulisanih proizvoda, uglavnom iz Kine, što je dodatno ugrozilo ne samo javno zdravlje, već i bezbednost ljudi.

Namere zakonodavaca bile su dobre – da se smanji broj pušača i šteta koju duvanski proizvodi nanose društvu. Međutim, jasno je da ovaj pristup nije bio najbolji način za postizanje smanjenja štete od pušenja, jer je izazvao kontraproduktivne efekte, što je ukazalo na potrebu za pravim i izvodljivim načinom za smanjenje štete od pušenja koji će doneti stvarne rezultate.

Paten kaže da je kupovina elektronske cigarete na recept u Australiji proizvela ilegalno tržište ovih veoma popularnih proizvoda.

„Šverc ovih proizvoda je poreski prekršaj, ali nije kriminalna aktivnost, tako da je rizik od ilegalnog uvoza elektronskih cigareta zapravo mali. To je jeftin proizvod, pa ako vas policija uhvati i zapleni vejpove, ne gubite mnogo, a sa druge strane možete dobro da zaradite ukoliko vas ne uhvate. Dakle, vidimo kriminalne bande i teritorijalne ratove oko snabdevanja ilegalnim cigaretama i vejpovima i ne postoji dete u Australiji koje ne bi moglo lako da kupi vejp“, objašnjava ona.

Posledice nacionalne zabrane

Podsetimo, ministar zdravlja Australije Mark Batler predložio je zabranu na nacionalnom nivou na uvoz jednokratnih vejp uređaja 1. januara ove godine, a vlada ga je tesnom većinom usvojila u julu mesecu.

"Parlament je dobio priliku da uradi nešto značajno za zdravlje mladih Australijanaca. Naš zakon, koji je vodeći u svetu, vratiće e-cigarete na ono zbog čega su prvobitno prodavane: kao terapeutski proizvodi koji će pomoći okorelim pušačima da se oslobode te navike“, rekao je ministar zdravlja Mark Batler, nakon što je parlament usvojio zakone.

No, kao što je konstatovao i Marlou, ovo je dovelo do velikog poskupljenja, koje je stvorilo prostor za ilegalnu trgovinu. A to je na javnoj raspravi o kontroli duvana i e-cigareta, potvrdio i pomoćnik komesara policije Viktorije Martin Obrajen objasnivši da su bande stupile na scenu kada je cena legalnih proizvoda duvana porasla.

On je kazao da je Viktorija postala „epicentar organizovanog kriminala“ povezanog s nezakonitim prometom duvana i vejpova, dok je policijska radna grupa radila na ometanju trgovine. To, po njemu, uključuje 52 hapšenja i 84 pretresa, kao i zajedničku operaciju policije Viktorije i Agencije za terapijske proizvode koja je rezultirala zaplenom čak 500.000 ilegalnih vejpova, čija je vrednost procenjena na 15 miliona dolara.

Kako prenose autralijski mediji, jedan od ključnih aspekata debate o vejpu jeste razlika između javnog mnjenja i politike. Ovaj rastući javni sentiment poslužio je kao katalizator za promenu politike, podstakavši zakonodavce da preispitaju trenutni prohibicionistički stav i da omoguće prodaju vejpa licima starijim od osamnaest godina, ali u apoteci. Prema novim izmenama, farmaceuti će takođe morati da procene da li su vejpovi koje prodaju „klinički prikladni” i namenjeni za prestanak pušenja ili za lečenje zavisnosti od nikotina.

Promene nacionalnog zakonodavstva o vejpingu stupile su na snagu početkom oktobra u svim državama i teritorijama osim Tasmanije i Zapadne Australije, gde su lokalne vlade obećale da će nadjačati nacionalne zakone i zadržati pristup vejpu samo na recept.

(Telegraf.rs)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA