Brutalna egzekucija geodete na Mediteranu otkrila zaveru: Omiljeno ostrvo Srba sada je u rukama mafije?

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Brutalno ubistvo geodete u atinskoj četvrti Psihiko u julu razotkrilo je mafijaške borbe za zemljište na ostrvu koje Srbi obožavaju - Mikonos.

Panajotis Statis (54), parkirao je automobil ispred svoje kancelarije u 8.30 ujutro, kad se pored njega zaustavio muškarac na mopedu, prenosi Daily Mail. Muškarac je počeo da puca u Panajotisovo vozilo, a zatim je stao da ponovno napuni pištolj i ispalio još metaka. Statis je preminuo na mestu, naslonjen na volan natopljen krvlju. Ubica je spakovao pištolj i otišao.

Egzekuciju je snimila obližnja nadzorna kamera. Ispostavilo se da ubistvo nije bilo povezano s mafijom koja se bori za kontrolu nad ulicama Atine, već komadićem zemlje na Mikonosu, koje slovi za omiljenu destinaciju holivudskih zvezda i bogatih, uz tirkiznu obalu, raskošne vile i fensi klubove.

Meštani tvrde da velikim delom ostrva upravlja grčka mafija, koja pokušava da uspostavi kontrolu nad birokratama, inženjerima i geodetima koji su uključeni u najekskluzivnije građevinske projekte. Takođe, navode da hoće da manipulišu zakonima, kako bi zaradili na unosnoj turističkoj industriji ostrva.

Mikonos, na kojem živi svega 10.000 ljudi, samo ove godine je, u periodu od marta do oktobra, posetilo 2,3 miliona turista. Na ostrvu ima čak 76 hotela s pet zvezdica i stotine luksuznih vila za iznajmljivanje. Policija je za Statisovo ubistvo uhapsila 44-godišnjeg muškarca povezanog s grčkom mafijom.

Kažu da je ubistvo bilo pomno isplanirano uz “probe” pre kobnog dana.

Navodno je ubica 24 sata ranije snimljen ispred Statisove kancelarije, kao i 90 minuta pre nego što je Statis ubijen. Veruju da se radilo o naručenom ubistvu, za koje je plaćeno 100.000 evra.

Naime, lokalni preduzetnik je pregovarao sa Statisom oko parcele veličine tri hektara. Statis ju je s poslovnim partnerom kupio pored mesta predviđenog za gradnju hotela Four Seasons i planirao je kasnije da je proda preduzetniku uz pozamašnu zaradu. Na dokumentaciji su imena Statisovih bliskih rođaka.

"Bio je veoma dobar u svom poslu, poznavao je svaki komad zemlje na Mikonosu. Bilo je puno uticajnih ljudi koji ga nisu voleli, jer im je ometao planove", rekao je njegov bliski prijatelj za Daily Mail.

Muškarac osumnjičen za Statisovo ubistvo takođe je bio povezan s otmicom bogatog biznismena Periklesa Panagopulosa 2009. godine, kojeg su pustili nakon što je otmičarima plaćena otkupnina u iznosu od 30 miliona dolara.

Hristos Veronis, gradonačelnik Mikonosa, za britanski tabloid je rekao da “ne postoji mafija s Mikonosa, već grčka mafija koja cilja njihovo ostrvo, jer znaju da se tu može zaraditi”.

Zvaničnici u Atini su obećali aktivnije intervencije u vezi organizovanog kriminala s fokusom na Mikonos.

Tužilac Vrhovnog suda, Georgia Adeilini, imenovala je posebnog tužioca za istragu “mafijaške prakse” na ostrvu, koja bi trebalo da pokriva građevinske dozvole i poslove u vezi sa zemljištem i nekretninama.

(Telegraf.rs)

Video: "Utihnulo" parti ostrvo na kom Srbi vole da letuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XNXX

    15. oktobar 2024 | 10:00

    Srbi ne obozavaju Mikonos! Oni vole Pefkohori, Stavros,Asprovaltu, Paraliju i ostala takva mesta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA