Francuska pozvala Rusiju da momentalno pusti na slobodu francuskog istraživača Vinatijea

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Francuska je danas pozvala Rusiju da momentalno pusti na slobodu francuskog istraživača Lorana Vinatijea nakon što ga je moskovski sud proglasio krivim za kršenje ruskog zakona o "stranim agentima" i osudio na tri godine zatvora.

"Zakon o 'stranim agentima' doprinosi sistematskom kršenju osnovnih sloboda u Rusiji, kao što su sloboda udruživanja, sloboda mišljenja i sloboda izražavanja", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova, koje je još jednom pozvalo ruske vlasti da ukinu taj zakon, prenela je BFM TV.

Francuske vlasti su u potpunosti mobilisane da pruže pomoć Vinatijeu, stoji u saopštenju.

Ruski sud osudio je ranije danas francuskog istraživača Lorana Vinatijea na tri godine zatvora zbog kršenja zakona o registraciji "stranih agenata" jer je prikupljao vojne informacije iako se nije prijavio kao strani agent.

Optužbe protiv Vinatijea odnose se na zakon koji zahteva da se svako ko prikuplja informacije o vojnim pitanjima registruje kod vlasti kao strani agent.

Vinatije, koji je uhapšen u Moskvi u junu priznao je krivicu, preneo je Frans 24.

Njegovi advokati su tražili od suda da mu izrekne novčanu kaznu.

U obraćanju pre izricanja presude, Vinatije je, govoreći ruski, potvrdio da u potpunosti priznaje krivicu i zatražio od sudije da ga pomiluje.

On je rekao da se u Rusiju zaljubio pre 20 godina kada je počeo da proučava zemlju i svoje komentare zaključio stihom ruskog pesnika Aleksandra Puškina da treba imati strpljenja da dolaze bolji dani.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava kritikovali su ovaj i druge zakone kao deo napada Kremlja na nezavisne medije i političke aktiviste koji žele da iznesu kritike na ruski napad na Ukrajinu.

Hapšenja na osnovu optužbi za špijuniranje i prikupljanje osetljivih podataka postala su sve češća u Rusiji od kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022, navela je agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Bećerić: Pošto ni mi advokati ni sudija nismo doktori, sud će raditi po onome što je komisija rekla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA