Putin odobrio upotrebu novičoka tokom trovanja Sergeja Skripalja i ćerke Julije? Isplivao novi detalj istrage

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zvaničnik britanskog Forin ofisa Džonatan Alen izjavio je tokom istrage da je vlada Velike Britanije zaključila da je upotreba nervnog agensa novičoka, koji je korišćen u napadu na ruskog duplog agenta Sergeja Skripalja, toliko osetljiva da je to morao lično da odobri ruski predsednik Vladimir Putin.

Tokom nove istrage o ovom slučaju, i bivši ruski špijun Sergej Skripalj je takođe okrivio Putina za napad, prenosi Guardian.

"Ja verujem da Putin sam donosi sve važne odluke. Zato mislim da je on morao dati dozvolu za napad", naveo je Skripalj u najnovoj izjavi.

Skripalj i njegova kćerka Julija otrovani su novičokom u martu 2018. u engleskom gradu Solzberiju gde se on nastanio posle razmene špijuna.

U junu iste godine, Don Sturdžis i njen prijatelj Čarli Rauli razboleli su se u Ejmsberiju, udaljenom 11 milja od Solzberija, pošto su se otrovali novičokom koji je on navodno pronašao u bočici parfema bačenoj u kanti za smeće.

Skripaljevi i Rauli su preživeli, ali je Sturdžis preminula.

Cilj sudske istrage koja je počela danas u Solzberiju je da se istraže okolnosti smrti Sturdžisove, ali će se detaljnije pozabaviti i napadom na Skripaljeve.

Tužilac Endru O'Konor naveo je da je u bočici parfema koju je našao Rauli bilo dovoljno agensa da ubije hiljade ljudi, kao i da je ona najverovatnije ranije ostavljena negde na javnom mestu.

O'Konor je kazao da je misterija kako je Rauli naišao na bočicu sa otrovom i dodao da se verovatno nikada neće doći do uverljivog objašnjenja.

Tokom sudske istrage, prikazan je snimak CCTV na kojem se vidi put osumnjičenih za napad i ubistvo u Solzberi, a O’Konor je ukazao da na njemu nedostaje 31 minut tokom kojeg se oni ne vide, što je verovatno trenutak kada su negde ostavili bočicu sa parfemom.

Istraga povodom ovog slučaja se nastavlja.

(Telegraf.rs)

Video: Bećerić: Pošto ni mi advokati ni sudija nismo doktori, sud će raditi po onome što je komisija rekla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA