Tramp: Vojska bi mogla da bude angažovana da sačuva red i mir tokom izbornog dana

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi vojska trebalo da bude pozvana da interveniše "ako je to zaista potrebno" zbog nekih "bolesnika, radikalno levičarskih ludaka", kada su ga pitali da li očekuje hoas na dan izbora.

Tramp je, kako prenosi "Politico", razgovarao sa Marijom Bartiromo, voditeljkom emisije "Sunday Morning Futures" na "Foks njuzu".

"Mislim da je veći problem u ljudima iznutra. Imamo neke veoma loše ljude, neke bolesne ljude, radikalno levo-ludake", rekao je Tramp i nastavio:

"To bi se vrlo lako moglo rešiti, ako je potrebno, Nacionalnom gardom ili, ako je stvarno neophodno, vojskom. Zato ne mogu da dopuste da se to desi".

Kada ga je voditeljka pitala da li očekuje haos na dan izbora, Tramp je rekao:

"Ne, ne od strane onih koji glasaju za Trampa".

Takođe je rekao da kada je reč o problemima na dan izbora, problem nije "čak ni u ljudima koji su došli", čak i ako su to oni koji "potpuno uništavaju našu zemlju". Umesto toga, Tramp je rekao da neprijatelj dolazi "iznutra".

Ideja o raspoređivanju vojske na dan izbora bila bi bez presedana i predstavljala bi ozbiljnu intervenciju u izborni proces, iako Zakon o ustanku iz 1807. godine, donet tokom predsedništva Tomasa Džefersona, daje predsedniku ovlašćenje da rasporedi Nacionalnu gardu i vojsku za suzbijanje ustanka ili drugih nereda.

Tokom svog mandata, Tramp je upozorio da će pozvati na primenu ovog zakona kao odgovor na proteste zbog smrti Džordža Flojda od strane policije u Mineapolisu, ali to na kraju nije učinio.

Kampanja Kamale Haris, aktuelne potpredsednice i kandidatkinje Demokratske stranke, brzo je reagovala na Trampovu izjavu:

"Donald Tramp sugeriše da su njegovi sunarodnici gori ‘neprijatelji’ od stranih protivnika i kaže da bi vojsku koristio protiv njih", rekao je portparol kampanje Jan Sams i nastavio:

"Uzimajući u obzir njegovu zakletvu da će biti diktator ‘od prvog dana’, pozive na ‘okidanje’ Ustava i planove da se okruži samopokornim ljudima koji će mu dati neograničenu, bez presedana moć ako se vrati na vlast, ovo bi trebalo da zabrine svakog Amerikanca koji brine o svojoj slobodi i bezbednosti. Ono što Tramp obećava je opasno, i vraćanje njega na vlast predstavlja rizik koji Amerikanci ne mogu priuštiti", rekao je Sams.

Voditeljka Bartiromo je napomenula da je predsednik Džozef Bajden rekao da ne zna da li će tranzicija biti mirna, na šta je Tramp odgovorio da "on nema pojma šta se dešava".

Tramp je kasnije u intervjuu ponovio da smatra da je "neprijatelj iznutra" opasniji od stranih protivnika, poput Kine ili Rusije.

"Neprijatelj iznutra, po mom mišljenju, opasniji je od Kine, Rusije i svih tih zemalja, jer ako imate pametnog predsednika, može da se nosi s njima prilično lako", rekao je Tramp.

U intervjuu je Tramp otkrio nove informacije o drugim temama, kao što je plan da, ako bude izabran za predsednika, Ilonu Masku da "funkciju za smanjenje troškova federalnih vlasti".

Tramp je rekao da to neće biti kabinet pozicija jer milijarder "ne želi da bude u kabinetu, želi da bude zadužen za smanjenje troškova" i da je to posao koji Musk "želi da radi".

"On je sjajan momak. Dali su nam stvarno snažnu podršku", rekao je Tramp.

Tramp je takođe rekao da je svestan teorija zavere da je koronavirus proizveden kako bi pomogao da on izgubi vlast, ali da ne veruje u to:

"Puno ljudi je reklo da su napravili to oko koronavirusa zato što su želeli da vide da li mogu da skinu ovog momka s vlasti. Ne verujem u to, mislim da je to bila samo nesposobnost. Mislim da je neko izašao iz laboratorije u Vuhanu, ručao sa svojom devojkom, ona se razbolela i umrla".

Što se tiče naredne tri nedelje do izbora, Tramp je rekao da je siguran u svoju poziciju u anketama u sving državama. Takođe je dodao da misli da je granica sada veći problem od ekonomije.

"Peti novembar će biti najvažniji dan u istoriji naše zemlje", zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: "Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA