Otac pretio ćerki da će je "zaklati" ako se ne vrati kući i ne uda se za rođaka: Poslao joj slike mrtvih žena

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Otac je poslao ćerki fotografije dve Saudijke koje su misteriozno pronađene mrtve u stanu u Sidneju nakon što je odbila da se vrati kući iz Australije zbog ugovorenog braka.

Otac je upitao ćerku u porukama da li su je fotografije uplašile i zapretio joj da će je ubiti.

"Kunem se Bogom da ću te zaklati, zakopati i niko neće znati", navodno je napisao on, prenosi Daily mail.

Tela dve sestre Asre Abdulah Alsehli (24) i Amal Abdulah Alsehli (23) pronađena su u stanu u Sidneju u junu 2022. godine. Sestre su pobegle iz Saudijske Arabije 2015. godine sa samo 5.000 dolara u džepu, a njihovi ostaci bili su neprimećeni dva meseca.

Obe žene su imale aktivne zahteve za azil u Ministarstvu unutrašnjih poslova u vreme svoje smrti i sugerisano je da su živele u strahu, jer su se posvađale sa svojom porodicom u Saudijskoj Arabiji.

Zlokobne prizvuke slučaja iskoristio je kao pretnju drugi saudijski otac, mesecima nakon njihove smrti, kada je njegova ćerka napustila strogu islamsku kraljevinu da bi studirala u Australiji.

Neimonovana žena, kojoj su se kasnije pridružile majka i tri mlađe sestre, prkosila je zahtevima svog oca da se vrati u domovinu i uda za rođaka.

Otac je najstarijoj ćerki poslao SMS poruku na arapskom sa fotografijama mrtvih žena.

"Jesi li mislila da te neću dobiti!. Da li je slika strašna? Ostvariće se, kunem se Bogom da ću te zaklati, zakopati i niko neće znati, dolazim uskoro i naći ću te. Ovo je tvoja sudbina i ja ću je ostvariti svojim rukama", napisao je otac.

Poruka je otkrivena kada je Upravno žalbeni sud poništio odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da odbije zaštitnu vizu ženi.

U posebnoj presudi izrečenoj krajem prošle godine, tribunal je takođe odlučio da majka i sestre te žene imaju pravo na istu vizu.

Tribunal je čuo da je najstarija sestra silovana neposredno pre nego što je napustila Saudijsku Arabiju i verovalo se da će biti ubijena zato što neće biti devica kada se uda.

Rođena u privilegovanoj porodici u Džedi, njeni roditelji su se razdvojili dok je bila u školi, ali njen otac je zadržao ključ od porodične kuće i dolazio je i odlazio kako je hteo.

Žena je prvi put došla u Australiju sa studentskom vizom u julu 2012. godine, kada je bila u pratnji oca oko četiri meseca, a 2015. je podnela zahtev za zaštitnu vizu.

Ona je rekla da će se suočiti sa prinudnim brakom sa svojim rođakom ako se vrati u Saudijsku Arabiju, gde će biti pod starateljstvom svog nasilnog oca.

Takođe je rizikovala da postane žrtva "ubistva iz časti" od strane svog muža, oca i drugih muških rođaka kada budu saznali da je bila seksualno zlostavljana.

Tribunal je prihvatio ženine dokaze o ponašanju njenog oca i njenim strahovima od progona ako se vrati u Saudijsku Arabiju, presudivši da ispunjava kriterijume za proglašenje izbeglicom i dodeljena joj je zaštitna viza.

Što se tiče sestara koje su nađene mrtve u stanu, veruje se da su one počinile samoubistvo nakon što je porodica iz Saudijske Arabije prestala da im šalje novac.

Izvori iz istrage veruju da su devojke bile svesne opasnosti povratka u Saudijsku Arabiju i da su odlučile da sebi oduzmu život.

(Telegraf.rs)

Video: U Muzeju nauke i tehnike otvorena izložba koja se bavi veštačkom inteligencijom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baš me čudi...

    16. oktobar 2024 | 00:48

    To je ta "religija mira i tolerancije"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA