Vladimir Putin je ostao dužnik Iranu i uskoro će saznati koliku cenu će morati da plati

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Konferencija u Turkmenistanu povodom 300. rođendana lokalnog pesnika očigledno nije najpodesnije mesto za prvi sastanak Vladimira Putina i Masuda Pezeškijana, nedavno izabranog novog predsednika Irana.

Međutim, ovo su hitna vremena za najopasnije neprijatelje Zapada, prenosi britanski "Telegraf".

Analitičari su izjavili da je sastanak u Ašhabadu, koji je održan u petak, a koji se fokusirao na "oštro pogoršanu situaciju na Bliskom istoku", izgleda dogovoren u poslednjem trenutku.

"Veoma je čudan forum za održavanje njihovog prvog sastanka", rekla je Nikol Grajevski, saradnica na Karelijskom institutu za međunarodni mir.

Do ponedeljka, kada su ruski mediji objavili da će se održati sastanak Putina i Pezeškijana, čak ni turkmenistanski mediji nisu izveštavali o forumu posvećenom pesniku Magtimglaju Piragiju, turkmenistanskom filozofu rođenom 1724.

Nekoliko lidera iz centralne Azije je kasnije potvrdilo svoje prisustvo forumu, verovatno kako bi dodali kredibilitet.

Sada će, međutim, Piragi biti povezan ne samo s 18. vekovnim turkmenističkim nacionalizmom i tradicionalnom poezijom obeleženom sufizmom, mističnom formom islama, već i s iransko-ruskom diplomatijom dok se Bliski istok nalazi na ivici velikog sukova, dok rat u Ukrajini besni već treću godinu.

Od invazije Kremlja na Ukrajinu 2022. godine, Iran i Rusija su postali bliski vojni saveznici, gradeći partnerstvo koje je oblikovano tokom građanskog rata u Siriji pre skoro 10 godina.

Teheran je poslao hiljade dronova i raketa kratkog dometa Moskvi. Kao odgovor, Rusija šalje naftu Iranu i pruža mu potrebnu tehničku ekspertizu.

Na prvi pogled, Rusija izgleda da se još više približava Iranu, jer postoje nepotvrđene informacije da je poslala borbene avione i sisteme PVO u Iran. Međutim, u Teheranu postoji osećaj da je Kremlj još uvek dužnik Iranu.

"Naš odnos s Putinom podseća na prijateljstvo s nekim ko nikada ne plaća svoj deo kada izlazimo", rekao je profesor sa univerziteta blizu Teherana, uz uslov da ostane anoniman.

Međutim, profesor je rekao da su zapadne sankcije tako oslabile iransku ekonomiju da je ona mogla da deluje samo kao slabiji partner Rusiji.

"Predsednik Pezeškijan samo treba da održi Putina zadovoljnim, možda obećavajući da će poslati više dronova Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini", dodao je on.

Iako je Kremlj u proteklih 12 meseci ugostio Hamas, iranske proksi saveznike iz Gaze, i okrivio Zapad za eskalaciju sukoba na Bliskom Istoku, kao i pohvalio Iran za uzdržanost, ova frustracija prema Rusiji odražava se u iranskim državnim medijima.

Teheranski dnevni list "Ettelaat" okrivio je Putina za "napuštanje" Irana u Gazi i za "držanje distance od krize". Dnevnik "Hamshahri" objavio je da je vreme da Kremlj ispuni obećanje o slanju sofisticiranih "S-400" sistema protivvazdušne odbrane Iranu.

"Pristup S-400 sistemu može bolje pozicionirati Iran u diplomatskim i vojnim pregovorima s drugim zemljama", naveo je dnevnik

Institut za proučavanje rata sa sedištem (ISW), čije je sedište u Vašingtonu, takođe je u svom osvrtu naveo da očekuje da će Putin i Pezeškijan razgovarati o tome kako reagovati na "potencijalnu izraelsku odmazdu" za nedavni iranski raketni napad, ali su drugi analitičari rekli da bi Kremlj preferirao da zauzme indirektnu ulogu u tom sukobu.

"Mislim da bi to bilo previše kada je u pitanju antagonizovanje Amerike i Izraela. Rusija se takođe još uvek očajnički trudi da održi Izrael podalje od finansiranja Ukrajine", rekao je Stiven Hol, profesor ruske politike na Univerzitetu u Batu.

Juri Ušakov, visoki savetnik Kremlja, rekao je da će na sastanku Putin i Pezeškijan potpisati bilateralni sporazum, za koji se očekuje da će intenzivirati saradnju, a koji je bio fokus intenzivne diplomatije.

Prošlog meseca, Sergej Šojgu, sekretar Saveta za bezbednost Rusije, i Mihail Mišustin, ruski premijer, obojica su odvojeno posetili Teheran kako bi razgovarali o dogovoru sa predsednikom Pezeškijanom, koji je na funkciju došao krajem juna.

Za Turkmenistan, koji se nalazi na južnoj granici bivše sovjetske Centralne Azije sa Iranom, sastanak Putina i Pezeškijana predstavlja retku priliku da privuče međunarodnu pažnju.

Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih zemalja na svetu, gde je Serdar Berdimuhamedov, predsednik, nasledio vlast 2022. godine od svog veselog oca, entuzijaste, koji voli brzu vožnju i amaterskog DJ.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak Vladimira Putina kada proglašava delimičnu mobilizaciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA