Žigmanov čestitao pripadnicima ukrajinske nacionalne zajednice Dan ukrajinskih heroja

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas predsedniku Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine Filipu Porneku i svim pripadnicima ukrajinske zajednice u Srbiji Dan ukrajinskih heroja, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ističe da će vlasti u Srbiji nastaviti da rade na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova kako bi pripadnici ukrajinske nacionalne manjine uspešno nastavili da razvijaju institucije.

U cilju unapređenja izdavačke delatnosti vojvođanskih Ukrajinaca osnovana je Novinsko izdavačka ustanova ''Rіdne slovo'', koja izdaje listove ''Ridne slovo'' i ''Solovejko'', a radio i TV program na ukrajinskom jeziku emituje se na Radio-televiziji Vojvodine, kao i na pojedinim radio stanicama u Vojvodini.

Deca iz ove manjinske nacionalne grupe u osnovnim školama pohađaju predmet ukrajinski jezik sa elementima nacionalne kulture, a ukrajinski jezik, književnost i kultura se izučavaju u okviru Grupe za ukrajinski jezik i književnost na Katedri za slavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U opštini Kula nalazi se sedište Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine, koji brine o ostvarivanju prava svojih pripadnika u oblastima kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika.

Očuvanju nacionalnog identiteta ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji, pored Nacionalnog saveta, doprinose i kulturno-umetnička i prosvetna udruženja poput Kulturno prosvetnog društva ''Karpati'' iz Vrbasa, Društva za negovanje ukrajinske kulture ''Kolomejka'' iz Sremske Mitrovice, Društvo za ukrajinski jezik, književnost i kulturu ''Prosvita'' i Ukrajinski kulturni centar ''Kobzar'' iz Novog Sada, Kulturno umetničko društvo „Ivan Senjug“ iz Kule.

U Srbiji, prema Popisu stanovništva iz 2022. godine, živi 3.969 Ukrajinaca, od čega najveći broj živi u Vojvodini.

Dan heroja u Ukrajini se proslavlja se 14. oktobra pod nazivom Dan branilaca i braniteljki Ukrajine i zvanični je praznik od 2014. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Odalović: "Zabrana ulaska srpske robe na KiM svima donela samo štetu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA