Politiko: NATO bi mogao da preispita odnose sa Rusijom prvi put posle 25 godina

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Politiko:NATO bi mogao da preispita odnose sa Rusijom prvi put posle 25 godina

Ministri odbrane NATO-a sastaće se sledeće nedelje kako bi preispitali decenijama staru politiku Alijanse prema Rusiji, kao odgovor na pretnju koju predstavlja Kremlj, prenosi Politiko.

Odnosi između NATO-a i Rusije dostigli su dno nakon početka rata u Ukrajini, navodi briselski portal, podsećajući da je NATO Rusiju nazvao "najznačajnijom i najdirektnijom pretnjom po bezbednost saveznika".

Kremlj tvrdi da širenje NATO-a na istok predstavlja egzistencijalnu pretnju, podseća se u analizi.

Međutim, uprkos promeni tona, NATO je zadržao "Temeljni akt" sa Rusijom, a reč je o dokumentu potpisanom 1997. godine, šest godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, koji govori o zajedničkom cilju - "izgradnji stabilne, mirne i nepodeljene Evrope", ukazuje Politiko.

Savet Rusija-NATO, telo oformljeno posle hladnog rata za bezbednosnu saradnju i zajedničke projekte, nije se sastajalo od 2022. godine, a odnosi sa Rusijom su se tokom godina stalno pogoršavali.

"Zemlje NATO-a sada pokušavaju da razgraniče različite elemente strategije prema Rusiji i unaprede debatu unutar Alijanse, što nas vodi do tema kao što je budućnost osnivačkog akta NATO-Rusija... Došlo je vreme za razvoj nove strategije sa stanovišta konkretnih pozicija saveznika", rekao je visoki zvaničnik američke vlade za Politiko.

Prema njegovim rečima, još nema nacrta nove strategije, jer je glavni fokus na prikupljanju mišljenja 32 zemlje NATO-a.

Napominje se da postoje neslaganja oko toga koliko daleko NATO treba da ide da bi stvorio novi set pravila u odnosima sa Rusijom.

Prema rečima jednog od NATO diplomata, neke članice Alijanse strahuju da bi veoma agresivna nova strategija mogla da postane "signal" koji bi destabilizovao Rusiju.

Osim toga, postavlja se pitanje o Mađarskoj i Slovačkoj, dvema zemljama NATO-a čiji se stavovi kose sa stavovima ostalih članica, jer one nastavljaju da održavaju kontakte sa Kremljom i smatraju interakciju sa Rusijom strateški važnom, ukazuje briselski portal.

Politiko napominje da će Severnoatlantski savez u ponedeljak, 14. oktobra, pokrenuti vežbu nuklearnog odvraćanja Steadfast Noon, kako je najavio generalni sekretar NATO-a Mark Rute, a vežbe će se odvijati u Severnom moru kod Velike Britanije, Belgije i Holandije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA