Mond: Evropske zemlje strože prema prema prihvatu izbeglica iz UKR, Norveška prednjači

 
E. T.
E. T.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Mond:Evropske zemlje strože prema prema prihvatu izbeglica iz UKR, Norveška prednjači

Više od dve i po godine nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, neke evropske zemlje su zauzele stroži stav prema prihvatanju izbeglica koje beže od rata, a među najodlučnijima je Norveška, navodi danas francuski list Mond.

U analizi se podseća da je norveška vlada 27. septembra saopštila da će prestati da automatski dodeljuje automatski azil svim Ukrajincima koji to zatraže, naglašavajući da ta odluka odmah stupa na snagu.

Norveška vlada je opravdala svoj stroži stav prema izbeglicama uticajem njihovog priliva na stanovanje, zdravstvene usluge i škole u određenim gradovima.

"Ne možemo da primimo nesrazmeran broj raseljenih osoba u poređenju sa sličnim zemljama, recimo drugim nordijskim zemljama", poručila je norveška ministarka pravde Emili Enger Mel.

Trenutno u Norveškoj, zemlji sa oko 5,6 miliona stanovnika, živi oko 85.000 Ukrajinca.

Norveška je izbeglicama ranije dodeljivala automatski azil, dok su druge zemlje članice EU aktivirale slične mere i donele ukaz o privremenoj zaštiti kojim je izbeglicama omogućeno da se nastane u zemlji EU po svom izboru.

Oni koji su iz Ukrajine izbegli u neku od zemalja članica EU dobijali su, u zavisnosti od pravila zemlje domaćina, socijalne usluge, stambeni prostor, posao i bankarske usluge.

Prema podacima Evopske komisije, do kraja jula ove godine 4,3 miliona Ukrajinaca je iskoristilo ovu meru privremene zaštite.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA