Novi šef NATO: "Ignorišite zveckanje sabljom Vladimira Putina, spremni smo da odgovorimo na svaku pretnju"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

NATO saveznici "ne treba i ne slušaju" zveckanje sabljom Vladimira Putina jer je alijansa jaka i može da odgovori na svaku pretnju, rekao je novi šef alijanse za Sky news.

Mark Rute je rekao da godišnja nuklearna vežba zemalja članica NATO-a, koja počinje sledeće nedelje, šalje jasnu poruku protivnicima "da smo spremni da odgovorimo na svaku pretnju".

Bivši holandski premijer govorio je i o ratu Rusije u Ukrajini.

On je rekao da sumnja da je Ukrajina slabija jer Velika Britanija i drugi saveznici tek treba da joj daju dozvolu da koristi oružje dugog dometa za napad na ciljeve unutar Rusije, signalizirajući da - pod uslovom da Zapad nastavi da podržava Kijev - "jedan sistem naoružanja neće promeniti ishod rata".

Rute, koji je preuzeo dužnost generalnog sekretara NATO-a početkom meseca od Jensa Stoltenberga, održao je sastanak u Dauning Stritu sa Sir Kirom Starmerom u četvrtak.

Takođe je učestvovao u trojnoj diskusiji sa Volodimirom Zelenskim, koji je na sličan način bio u poseti britanskom premijeru.

Mark Rute Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski lider je na brzoj turneji po evropskim prestonicama "naoružan" onim što Ukrajina naziva "planom pobede" za okončanje ruske invazije.

Rute je odbio da otkrije detalje o ukrajinskom planu, ali je rekao da se nada da će pobeda doći "što je pre moguće".

Takođe je rekao da je od vitalnog značaja nastaviti sa podržavanjem Kijeva oružjem, obukom i finansiranjem kako bi Zelenski bio u najjačoj mogućoj poziciji za sve buduće razgovore.

Upitan da li je Ukrajina slabija jer saveznici poput Velike Britanije i SAD tek treba da daju dozvolu Kijevu da koristi njihovo oružje dugog dometa, poput britanskih krstarećih raketa Storm Shadow, protiv ciljeva unutar Rusije, šef NATO-a je rekao: "Ja nisam siguran da jeste".

"Postoji rizik da se potpuno fokusiramo na jedan sistem naoružanja i onda je to stvar dana... da budemo potpuno jasni, glavno pitanje ovde je osigurati da vojna pomoć nastavi da pristiže u Ukrajinu, da pojačamo i industriju proizvodnje u Ukrajini, pomognemo im u toj masivnoj logistici i onda jedan sistem naoružanja neće promeniti ishod rata", rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će ukrajinsku upotrebu zapadnih raketa dugog dometa u Rusiji smatrati kao direktno učestvovanje u ratu članica NATO-a.

"To bi suštinski promenilo samu suštinu, prirodu sukoba", rekao je on prošlog meseca.

Rute je bio otvoren kada su ga pitali da li saveznici iz NATO-a treba da obrate pažnju na zveckanje ruskim sabljama.

"Ne, ne bi trebalo, i to ne rade", rekao je.

On je dodao da je NATO jak i da mogu da se suoče sa bilo kojim protivnikom.

"Imamo sve da osiguramo da NATO bude bezbedan i da možemo da se borimo protiv svake pretnje. I nikada nas neće uplašiti bilo ko van NATO koji pokušava da nam preti.

Tako da nema koristi, bolje je da prestane", poručio je šef NATO-a.

Usred povećanih pretnji od upotrebe ruskog nuklearnog oružja u Ukrajini, NATO bi sledeće nedelje trebalo da počne svoju godišnju nuklearnu vežbu "Steadfast Noon".

Predvodiće je Belgija i Holandija, koristiće osam vojnih baza i uključiće 2.000 ljudi i 60 aviona iz 13 zemalja.

Učestvovaće bombarderi i borbeni avioni koji mogu da nose nuklearne bojeve glave. Ne koristi se bojeva municija.

Upitan kakvu poruku se nada da će vežba poslati Kremlju, Rute je rekao da je od ključnog značaja da testiramo i ojačamo našu odbranu".

"Takođe ćemo jasno poslali poruku našim protivnicima da smo spremni da odgovorimo na svaku pretnju", zaključio je Rute.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA