Pentagon objavio novu procenu ruskih i ukrajinski gubitaka: Cifre su ogromne na obe strane

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Rusija je imala više od 600.000 žrtava tokom rata u Ukrajini, što je pokazatelj gubitaka koji ubrzano rastu, neproporcionalno u odnosu na njene dobitke, izjavili su zvaničnici Pentagona. To se odnosi na mrtve, kao i druge izbačene iz stroja, odnosno ranjene i nestale.

Od leta Moskva je nastavila da zauzima teritorije u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, uključujući postupan napredak prema Pokrovsku, gradu koji je ključan zbog više saobraćajnica koje omogućavaju kretanje ljudi i opreme, piše Defense News.

Kako se Rusija približava gradu i suočava s jačim odbrambenim linijama, njeni troškovi naglo rastu. Septembar ove godine bio je najpogubniji mesec za Rusiju u celom ratu, rekao je visoki američki odbrambeni zvaničnik novinarima tokom konferencijskog poziva u sredu.

"Ruski gubici, bilo poginuli ili ranjeni u borbi, u samo prvoj godini rata nadmašili su ukupne gubitke Sovjetskog Saveza u svim sukobima nakon Drugog svetskog rata zajedno", izjavio je zvaničnik.

Uprkos zapadnim predviđanjima suprotnog, Rusija je uspela da održi intenzivnu borbu već dve i po godine. To je istina uprkos velikim gubicima vojne opreme, značajnom preusmeravanju državnog budžeta prema odbrani i manjim mobilizacijama vojnika.

Ova poslednja kategorija je strateški važna s obzirom na to koliko bi politički nepopularna bila veća prisilna mobilizacija, rekao je zvaničnik. Do sada je Rusija uglavnom uspevala da regrutuje više vojnika zbog povećanih penzija i plata. Međutim, rastući gubici na frontu mogli bi izazvati promene u tom pristupu.

Ukrajina takođe ima ogromne gubitke

Uprkos tome, rastući broj žrtava ne najavljuje pobedu za Ukrajinu, koja takođe beleži ogromne gubitke.

Visoki američki vojni zvaničnik, koji je takođe učestvovao u razgovoru, rekao je da Pentagon očekuje da će Rusija nastaviti da ostvaruje "postupne dobitke" duž fronta, koristeći svoju brojčanu prednost za probijanje inače čvrstih odbrambenih linija.

"To je na neki način ruski način ratovanja, nastavljaju da bacaju mase u problem i mislim da ćemo i dalje viđati velike gubitke", rekao je vojni zvaničnik.

Južnokorejski ministar obrane takođe je ove sedmice upozorio da će Severna Koreja verovatno poslati vojnike kako bi se borili na strani Rusije, uz vojnu opremu koju je Pjongjang već donirao.

(Telegraf.rs)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA