Milton će trajno promeniti oblik cele Floride: Uragan bi mogao da potopi do 95 odsto plaža

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Očekuje se da će uragan Milton biti toliko snažan da će prekriti gotovo sve plaže na zapadnoj obali Floride i tako trajno promeniti obalu te američke savezne države, upozoravaju stručnjaci, piše New York Post.

Predviđa se da će najmanje 95 odsto plaža na zapadnoj obali Floride biti poplavljeno nakon što uragan udari u obalu.

"To je najteži oblik promene obale", upozorila je federalna agencija, dodajući da bi "talasi i plima uragana Milton" mogli uzrokovati "eroziju i preplavljivanje" svih plaža u državi.

"Značaj promene obale koju se predviđa zbog uticaja Miltona na zapadnu obalu Floride ne može se dovoljno naglasiti", rekla je naučnica iz Geološkog istraživačog ureda SAD (USGS) Kara Doran.

Šteta je još veća jer su "zajednice ranjivije na uticaj ove oluje zbog erozije koja se nedavno dogodila usled uragana Helen", naglasila je ona.

Slike iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu nakon Helen pokazale su da je zapadna obala Floride već doživela "preplavljivanje ili inundaciju i potpunu eroziju tih dina", što znači da zaštitne peščane obale uz obalu više ne postoje na mnogim mestima, istakla je naučnica.

Eksperti USGS predviđaju težak nivo promene obale koji će verovatno uzrokovati poplave iza peščanih dina i ugroziti priobalne zajednice.

Sve ionformacije o uraganu Milton možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO.

(Telegraf.rs)

Video: Uragan Milton sve bliži Floridi, evakuiše se milion ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA