Najveći pljusak u poslednjih 50 godina izazvao poplave u Sahari: Posle više decenija jezero se napunilo vodom

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ovog leta svedoci smo nezamislivih prirodnih fenomena čiji su uzrok klimatske promene.

Tako iz Maroka stižu fotografije snnimljene posle najvećeg pljuska u poslednjih nekoliko godina, koji je pogodio Saharu, jedan od najsuvljih predela u svetu.

Pljusak je izazvao poplave, a vodom se napunilo i jezero koje je preušilo pre pola veka, preneo je "Dailymail". Marokanske vlasti su navele da je kiša koja je padala dva dana premašila količinu padavina koja padne u ovom regionu za više od godinu dana.

Pesak nije mogao da primi velike količine padavina, pa je kiša ostavila plave lagune vode među palmama i dinama Sahare, hraneći neka od svojih najsuših područja vodom koju nisu videla decenijama.

Pustinjski deo jugoistočnog Maroka jedno je od najsušnijih mesta na svetu i ovde gotovo nikad ne pada kiša krajem leta. U pojedinim područjima palo je više od 250 milimetara kiše po kvadratnom metru.

U Tagounitu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabeleženo je više od 100 milimetara kiše u periodu od 24 sata. Sateliti NASA prikazali su vodu koja uliva u jezero Irikui, poznato jezero između Zagore i Tate koje je presušilo pre 50 godina.

U pustinjskim zajednicama koje često posećuju turisti, vozila sa pogonom na četiri točka probijala su se kroz bare, dok su lokalni žitelji posmatrlai prizor čudeći se.

"Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenskom periodu", rekao je Husein Juabeb iz Marokanske generalne direkcije za meteorologiju.

Ove kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropskom olujom, mogu promeniti tok vremena u regionu u mesecima i godinama koje dolaze, jer vazduh zadržava više vlage, uzrokujući veću isparavanje i privlačeći više oluja.

(Telegraf.rs)

Video: Pustinja se podigla u vazduh i krenula da proždire grad

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA