Naredio policiji da puca u osumnjičene, sad se opet kandidovao za funkciju: Veliki povratak "Panišera"

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Bivši predsednik Filipina Rodrigo Duterte (79), poznat i pod nadimkom "Panišer", registrovao se u ponedeljak za kandidaturu za gradonačelnika svog rodnog grada.

Duterte se kandidovao uprkos smrtonosnom nasleđu i svojoj notornoj zaostavštini vezanoj za brutalnu borbu protiv droge, koju Međunarodni krivični sud istražuje kao moguće zločine protiv humanosti.

Duterte je podneo papire pred Izbornoj komisiji u gradu Davao, gde je bio gradonačelnik gotovo dve decenije pre nego što je osvojio predsedničku funkciju 2016.

Njegov sin, aktuelni gradonačelnik tog grada, Sebastijan Duterte, kandidovaće se za njegovog zamenika na narednim izborima, rekli su zvaničnici.

Prema zvaničnim podacima, više od 6.000 ljudi, većinom siromašnih, osumnjičenih za trgovinu drogom, ubijeno je tokom velike policijske akcije, koju je Duterte nadgledao dok je bio predsednik.

Međutim, organizacije za zaštitu ljudskih prava, tvrde da je broj ubijenih znatno veći i da bi trebao da obuhvati mnoga nerešena ubistva koja su izvršena od strane nepoznatih motociklista, za koje se veruje da su ih poslali policajci.

Duterte je negirao da je odobrio nezakonita ubistava osumnjičenih za drogu, iako je otvoreno pretio osumnjičenima smrću i naređivao policiji da pucaju na osumnjičene, koji pružaju otpor prilikom hapšenja.

I pored masovnog obračuna njegove administracije protiv ilegalnih droga, Duterte je priznao da droge ostaju veliki problem. Tokom svoje predsedničke kampanje, obećao je da će da iskoreni problem droge za tri do šest meseci, ali je nakon osvajanja predsedničke funkcije rekao da je potcenio razmeru problema.

Duterte je 2019. godine povukao Filipine iz Međunarodnog krivičnog suda, što su kritičari nazvali pokušajem da izbegne svoju odgovornost. Tužilac ovog suda je naveo da sud i dalje ima jurisdikciju nad navodnim zločinima, dok su Filipini još bili član suda.

Kada je Duterteova turbulentna predsednička funkcija završena 2022. godine, izjavio je da će se povući iz politike, ali je više puta promenio mišljenje.

Njegova ćerka, aktuelna potpredsednica Sara Duterte, izjavila je u junu da njen otac i dva brata planiraju da se kandiduju za mesta u 24-članom Senatu. Međutim, bivši predsednik je u subotu rekao da njegovo slabo zdravlje ne bi moglo izdržati rigoroznost kampanje za bilo koju nacionalnu poziciju.

Duterte je ostao popularan nakon odlaska s predsedničke funkcije, ali bi organizacije za zaštitu ljudskih prava i njegovi politički protivnici verovatno intenzivno radili na blokadi njegovog povratka u politiku.

On i njegova porodica su takođe u sukobu sa njegovim naslednikom, predsednikom Ferdinandom Markosom Mlađim, kojeg je javno osudio kao slabog vođu i narkomana. Markos se smejao Duterteovim optužbama i uzvratio mu kao korisniku fentanila, moćnog opioida.

Sara Duterte je u julu podnela ostavku na svoje funkcije ministarke obrazovanja i šefice tela za borbu protiv pobune u okviru Markosove administracije.

Novi predsednik Markos je ojačao savezništvo svoje zemlje sa SAD dok su teritorijalni sporovi njegove zemlje s Kinom alarmantno eskalirali od prošle godine.

Tokom svog predsedništva, Duterte je negovao bliske veze sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i ruskim liderom Vladimirom Putinom, dok je oštro kritikovao bezbednosne politike Sjedinjenih Država i drugih zapadnih vlada.

(Telegraf.rs)

Video: Pa, da li je moralo baš ovako? Buldožer za nekoliko minuta satro na desetine skupocenih automobila, ljudi oduševljeno posmatrali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA