Ko je "devojka sa novčićem od 10 penija": Pored nje nađene i crvene cipelice, misterija traje 42 godine

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nekoliko komada odeće, ogrlica i novčić od 10 penija trebalo bi da reše misteriju smrti od pre 42 godine. Ko je mlada žena čiji su ostaci pronađeni na auto-putu u severozapadnoj Francuskoj 25. novembra 1982. godine? Interpol sada traga za novim tragovima i ponovo otvara misteriozni hladni slučaj.

Policijsko odeljenje navodi slučaj na svom sajtu pod brojem "FR07" (jedan od nekoliko nerešenih slučajeva u Francuskoj).

U tekstu pod nazivom "devojka sa novčićem od 10 penija", Interpol navodi da je mlada žena imala između 16 i 23 godine u vreme smrti.

Ali okolnosti njene smrti su potpuna misterija. Nije tačno jasno kako je žena umrla ili je iko svestan ko je ona bila. U vreme otkrića, kako piše Interpol, njeno telo je već bilo u fazi skeleta.

Istražitelji sada ponovo iznose jedine tragove njenog identiteta u javnost - u nadi da će konačno napraviti iskorak.

Ovo su dokazi koje su istražitelji pronašli na mestu pronalaska njenog telo pre više od 40 godina: svetla bluza, farmerice, crvene cipele (broj 38), britanski novčić od 10 penija, telefonski žeton i paket šibica.

Policija je pronašla i zlatni metalni lančić sa drvenim priveskom i ogrlicu sa pet bisera.

Jedna stvar se posebno istakla - forenzički stručnjaci su identifikovali njene "savršene zube" i utvrdili da žrtva nije imala nijedan stomatološki tretman pre smrti.

Eksperti su koristili ostatke da naprave kompozitnu skicu žene.

Francuski istražitelj Franc Danerole rekao je za BBC da je žena "bačena kao smeće" nakon ubistva. Ono što je interesantno, iako istražitelji znaju uzrok smrti, to nije otkriveno javnosti kako bi se izbegao rizik od lažnih priznanja.

46 nerešenih ubistava devojčica i žena

Policije šest evropskih zemalja i Interpol ponovo otvaraju istrage o 46 žena koje su ubijene ili umrle pod sumnjivim okolnostima ne bi li se identifikovali njihovi posmrtni ostaci, saopštio je Interpol.

"Želimo da donesemo odgovore porodicama i pružimo pravdu žrtvama", rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok, a preneo Rojters.

Operacija nazvana "Identifikuj me", proširila je istragu pored Belgije, Holandije i Nemačke i na Francusku, Italiju i Španiju.

U prvoj fazi istrage trebalo je da se rasvetle imena i sudbine oko 22 žene čija su tela pronađena tokom godina.

Zahvaljujući informacijama javnosti identifikovani su ostaci Britanke Rite Roberts, i to 31 godinu nakon što je njeno telo pronađeno u Belgiji.

Štok je naglasio da je pomoć javnosti ključna.

"Ne možemo sami", rekao je on.

Kampanja se fokusira na identifikaciju žrtava

Nemačka policija pretpostavlja da ubijene žene dolaze iz istočne Evrope, Afrike ili Azije i da većinu života nisu provele u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj.

Činjenica da se ne nalaze na popisu nestalih osoba je jasan pokazatelj za Anju Alendorf iz nemačke policije da nisu imale intenzivnije kontakte u te tri evropske zemlje. Ona naglašava da fokus kampanje za sada nije na istrazi, nego na tome da se sazna ko su žrtve.

Interpol ubistva žene identifikacija Foto: Tanjug/AP

"Ne treba zaboraviti da identifikacija žrtava znači i informisanje rodbine. Za nas je vrlo važan kriterijum da porodice dobiju priliku da žale za ovim ženama, majkama ili ćerkama i da žrtve ne leže u bezimenim grobovima. Sve to se još nije dogodilo", rekla je ona.

Nove tehnološke mogućnosti

Činjenica da se hladni slučajevi mogu rešiti i posle nekoliko decenija ima veze s novim tehnološkim mogućnostima. S ovom kampanjom žrtve iz Nemačke su konačno dobile lice - pomoću pronađenih posmrtnih ostataka u visokospecijalizovanim institutima napravljene su takozvane rekonstrukcije mekog tkiva lica. Tako javnost može prepoznati žrtve.

A tu je i analiza DNK.

"Od kasnih 80-ih imamo mogućnost uzimanja DNK iz tkiva zuba i kosti i izradu profila leša. Naša baza podataka od 1992. sadrži profile DNK nestalih osoba i nepoznatih leševa", kaže Alendorf.

DNK profili se šalju ​​u Interpolovu međunarodnu bazu podataka DNK u Lionu.

"Tako možemo utvrditi odgovara li DNK profil leša nekoj nestaloj osobi", dodala je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA