Dron od par stotina dolara uništio ruski PVO sistem od 10 miliona $: Snimak sa fronta u Ukrajini

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 11

Sa fronta u Ukrajini stiže novi video snimak koji prikazuje kako je jeftini dron, vredan tek par stotina dolara iskorišćen da uništi ruski PVO sistem vredan deset miliona dolara.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba (GUR), podelila je video koji je objavljen u nedelju, navodeći da su pripadnici specijalne jedinice krila uništili ruski protivavionski raketni sistem Osa, preneo je portal "Business insider".

Video prikazuje snimak koji deluje kao da je snimljen dronom dok on leti direktno ka PVO sistemu, kao i vazdušne snimke vojne opreme koja gori.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu dronovi se koriste na ovom ratištu više nego u bilo kom drugom sukobu u istoriji. Obe strane koriste dronove za napad i uništavanje ciljeva, kao i za prikupljanje informacija, kako bi usmerili drugo naoružanje.

Obe zemlje koriste velike i skupe vojne dronove, kao i jeftine dronove koji se mogu kupiti u običnim prodavnicama, a često ih koriste civilna lica za snimanje važnih događaja poput venčanja.

Ukrajina, koja je imala poteškoća u dobijanju naprednog naoružanja od svojih saveznika, koristila je dronove za uništavanje oružja daleko skupljeg od samih dronova. To uključuje izveštaje o uništavanju ruskog vojnog helikoptera Mi-28, čija se cena procenjuje na oko 18 miliona dolara.

Ukrajina i Rusija su drastično povećale svoju domaću proizvodnju dronova od kada je počela invazija u februaru 2022, a čini se da Ukrajina trenutno vodi u trci za proizvodnju što većeg broja dronova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prošle nedelje izjavio da ukrajinske odbrambene kompanije sada mogu da proizvod četiri miliona dronova godišnje.

Obe strane su takođe u velikoj meri oslanjale na svoje arsenale protivvazdušne odbrane na načine koji su duboko oblikovali prirodu sukoba. Ruski arsenal uključuje PVO sistem "9K33" Osa. U pitanju je mobilni raketni sistem, kratkog dometa, opremljen raketama zemlja-vazduh, čija je prva verzija napravljena ranih 60-ih godina prošlog veka.

Rusija i Ukrajina su pre početka potpune invazije imale dva najveća arsenala protivvazdušne odbrane u Evropi, a njihovo intenzivno korišćenje dovelo je do stanja uzajamnog uskraćivanja vazdušne podrške. To je umanjilo veliku prednost koju je Rusija trebala da ima zbog mnogo veće i modernije avijacije.

Međutim, ovaj razvoj donosi velike upozorenja za Zapad, jer su stručnjaci i bivši odbrambeni zvaničnici upozorili da zapadne zemlje nemaju dovoljno velike arsenale dronova i PVO za eventualni budući sukob sa Rusijom, od koga mnoge zemlje strahuju.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajina gradi naprednu armiju dronova, ali za sada piloti improvizuju selotejpom i bombama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    9. oktobar 2024 | 12:42

    🤣🤣🤣 Важи, то мора да је пренео и ббц, а можда и цнн... Шта ти је пропаганда...

  • Aaa

    9. oktobar 2024 | 12:41

    Evo pobedjuju na frontu!

  • Nikola

    9. oktobar 2024 | 13:30

    Jest al u viseo igrici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA