Vojnici Severne Koreje se bore zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini: Obaveštajni izveštaj iz Seula

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Severnokorejski vojnici se verovatno bore u Ukrajini zajedno sa ruskim trupama, pri čemu se veruje da su neki već poginuli, a da će ih još uskoro biti raspoređeno, rekao je ministar odbrane Južne Koreje.

Ukrajinski mediji izvestili su da je šest severnokorejskih vojnih oficira poginulo u ukrajinskom raketnom napadu na teritoriju pod ruskom okupacijom blizu Donjecka 3. oktobra, prenela je agenncija AFP.

Ministar odbrane Seula, Kim Džong Hjun, rekao je poslanicima da je "veoma verovatno" da je taj izveštaj tačan.

"Procenujemo da je pojava žrtava među severnokorejskim oficirima i vojnicima u Ukrajini veoma verovatna, uzimajući u obzir različite okolnosti", rekao je on.

Očekuje se da će Severna Koreja poslati još pešadijskih snaga, kako bi podržala ratne napore Rusije na frontu, nnaveo je on i dodao:

"Problematika raspoređivanja redovnih trupa je veoma verovatna zbog međusobnih dogovora koji podsećaju na vojni savez između Rusije i Severne Koreje".

I Ukrajina i Rusija imaju strane borce u svojim redovima, a novinari AFP u Indiji i Nepalu istražili su regrutacione kampanje za rusku vojsku.

Eksperti već dugo navode da ruske snage postavljaju severnokorejske rakete u Ukrajini, uprkos tome što su Moskva i Pjongjang negirali ove tvrdnje. Južna Koreja takođe smatra da je Pjongjang poslao na hiljade kontejnera oružja i municije Rusiji.

Severna Koreja,koja poseduje nuklearno oružje, na čelu sa liderom Kim Džong Unom, javno je poslednjih godina ojačala vojni savez sa Moskvom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u junu bio u poseti Pjongjangu, gde je potpisao sporazum o međusobnoj odbrani sa Džong Unom. Analitičari upozoravaju da bi pojačano testiranje i proizvodnja artiljerije i krstarećih raketa na severu moglo biti zapravo priprema za isporuku u Rusiju.

Stručnjaci smatraju da je prelazak sa slanja oružja na slanje vojnika u Rusiju logičan sledeći korak za Severnu Koreju.

"Za Severnu Koreju, koja je Rusiju snabdela sa mnogo granata i projektila, ključno je naučiti kako da rukuje različitim oružjem i steknete borbeno iskustvo u stvarnom svetu. Ovo bi čak mogao da bude pokretački faktor za slanje severnokorejskih vojnika, da im se pruže različita iskustva i ratna obuka", kaže Lim Eul Čul, profesor na Institutu za dalekoistočne studije u Seulu i dodaje:

"Vrlo je verovatno da su severnokorejski zvaničnici višeg ranga ranije bili poslati u Rusiju, kako bi pomogli u upravljanju severnokorejskim oružjem ili olakšali obuku o njegovoj upotrebi. Ono što je novo ovde nije samo potencijal za kontinuiranu podršku artiljerije i oružja od Severna Koreja, ali i njihovo sve veće učešće, kao što je korišćenje Severnokorejaca kao dodatne radne snage kako se rat odugovlači".

Ključno pitanje je šta će Severna Koreja dobiti zauzvrat od Rusije. Severnoj Koreji je sankcijama Ujedinjenih nacija zabranjeno bilo kakvo testiranje i korišćenje balističke tehnologije. Rusija je u martu ove godine stavila veto na o

Ali Moskva je u martu iskoristila veto Saveta bezbednosti UN da efektivno okonča praćenje kršenja sporazuma od strane UN. Pjongjang se posebno zahvalio Rusiji. Veruje se da će Severna Koreja uskoro okončati značajan sporazum sa Seulom potpisan još 1991. kako bi Južna Koraja bila definisanakao neprijateljska država.

(Telegraf.rs)

Video: Pojavili se snimci voza Kim Džong Una, niko ne zna pravu istinu o stanju lidera Severne Koreje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA