Žena čekala Hitnu pomoć više od dva sata: Prijavila im simptome srčanog udara, kasnije umrla kod kuće

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Džuli Hern (43), majka dvoje dece, koja je živela u Etlborou, u Norfolku, umrla je od infarkta miokarda, odnosno srčanog udara, 7. jula 2022. godine.

Ona je pozvala Hitnu pomoć u 15.26 časova nakon što je iskusila stezanje u grudima, ali je njena prijava okarakterisana "druge kategorije".

Ponovo je pozvala oko sat vremena kasnije nakon što je počela da povraća, ali je Hitna pomoć stigla tek oko 17.15 časova.

Džuli je umrla u 17:48, 142 minuta nakon njenog prvog poziva hitnoj službi. Prema istraži, žena bi verovatno preživela da je odmah dobila pomoć.

"Raniji odgovor Hitne pomoći na njen poziv bi značajno promenio njene šanse da preživi", rekao je Rajesh Logasundaram koji je obavio obdukciju.

U utorak je otkriveno da je, kada je upućen njen prvobitni poziv, 50 vozila Hitne pomoći u regionu zaglavljeno ispred tri glavne bolnice u Norfolku, piše Metro.

Kris Hjuitson, službenik specijaliste za bezbednost pacijenata u Trust hitne pomoći istočne Engleske, rekao je da je početni poziv gospođe Hern ispravno kategorisan. Ali u to vreme bilo je i 50 nerešenih poziva sa istim nivoom prioriteta. On je dodao da je 19 vozila Hitne pomoći zaglavljeno samo ispred Univerzitetske bolnice u Norfolku i Norviču.

"Medicinski dokazi koje smo do sada čuli su da ako je imala srčani zastoj i da je ili dobila hitno lečenje ili je bila u bolnici, da je s obzirom na njene godine verovatnije nego ne da bi preživela", rekao je mrtvozornik.

U ponedeljak je profesor Saul Majerson, konsultant kardiolog sa Univerziteta u Oksfordu, rekao u istrazi da bi brži odgovor poboljšao njene šanse.

Rekao je da iako je malo verovatno da bi njen srčani udar bio sprečen, da je bila u bolnici kada se to dogodilo, njene šanse za preživljavanje bi bile bolje.

"Kao porodica verujemo da nas je Hitna pomoć izneverila. Vreme koje je bilo potrebno da Hitna pomoć dođe do nje bilo je neprihvatljivo", rekao je brat Geri Hambling na sudu.

"Ovo je bilo neverovatno teško vreme za porodicu gospođe Hurn koja se još uvek suočava sa gubitkom. Sada se nadaju da će ova istraga pomoći da se pruži neki dalji uvid u okolnosti koje su dovele do njene smrti", rekla je Kler Guč, advokat za medicinski nemar iz Svitalskisa, koja zastupa porodicu.

Istraga se nastavlja.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA