"Kao životinje u kavezu": Zloglasno ostrvo na ivici eskalacije, Britanci im nude preseljenje na Balkan!

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 5

Na desetine tamilskih migranata koji su godinama bili u kampu na ostrvu Dijego Garsija u Indijskom okeanu Ujedinjeno Kraljevstvo je ponudilo privremeno preseljenje u Rumuniju. Ako prihvate ponudu i provedu šest meseci u Rumuniji, onda ostvaruju pravo da dođu u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ostalim migrantima u kampu ponuđeni su finansijski podsticaji da odu u Šri Lanku, zemlju u kojoj bi potencijalno bili žrtve progona, piše "Bi-Bi-Si" .

Pravni problemi ovih Tamila počeli su kada je brod na kojem su se nalazili naišao na probleme 2021. Zbog njih su završili na Dijego Garsiji, najvećem ostrvu u arhipelagu Čagos, arhipelagu koji se nalazi na Britanskoj teritoriji Indijskog okeana (BIOT), britanskom posedu u Indijskom okeanu. Neobičan status Dijega Garsije doveo je do dugotrajne pravne bitke, a sve zbog toga što je britanska vlada bila zabrinuta da je dovođenje Tamila u UK stvorilo "skrivenu migrantsku rutu".

Naime, Vlada Velike Britanije tvrdi da Konvencija o statusu izbeglica iz 1951. godine ne važi na britanskoj teritoriji Indijskog okeana jer je "ustavno drugačija" od Velike Britanije, iako njom administrira Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije. Vlasti u BIOT-u su uspostavile drugačiji proces kako bi utvrdile da li Tamili mogu ili da se vrate u Šri Lanku ili da im se odobri međunarodna zaštita ili da im se odobri sličan status izbeglice, kako Ujedinjene nacije vide.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da britanski ministri pokušavaju da pronađu rešenje za situaciju koje bi zaštitilo i dobrobit migranata i britanske granice. Portparol je rekao da bi im prebacivanje migranata na treću lokaciju dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju pružilo više sigurnosti i blagostanja.

Britanski zvaničnici dali su ponudu Tamilima u utorak, ubrzo nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo da će ustupiti suverenitet nad Britanskom teritorijom u Indijskom okeanu Republici Mauricijus. Britansko-američka vojna baza Dijego Garsija ostaće tamo.

Masovno samopovređivanje

Trenutno ima 56 Tamila na Dijegu Garsiji. Još osam se nalazi u Ruandi. Oni su tamo odvedeni da im se pruži medicinska pomoć nakon što su se samopovredili ili pokušali da se ubiju. Većina ili čeka da se njihovi zahtevi za međunarodnu zaštitu reše ili se žale na odbijenice koje su dobili. Osam Tamila je dobilo međunarodnu zaštitu.

Prošlog meseca, BBC je razgovarao sa Tamilima koji se nalaze u malom ograđenom kampu koji čuva privatna bezbednosna kompanija G4S.

Šef BIOT-a Pol Kendler zatražio je prošlog leta da vlada Velike Britanije prebaci sve migrante sa Dijega Garsije u Veliku Britaniju jer je situacija u migrantskom kampu postala "opasna i neodrživa" nakon masovnog samopovređivanja migranata. Kendler je podneo ostavku mesec dana kasnije. On je tada rekao da je situacija teška i da su odluke koje je morao da donese sve teže. Vršilac dužnosti komesara BIOT-a Niši Dolakija rekao je u utorak da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmotrila ranije zahteve BIOT-a i odlučila da uputi pojedinačne ponude pojedinačnim migrantima.

- Nekima će biti ponuđeno da odu u sigurnu zemlju, a drugima će biti ponuđena mogućnost da se sami vrate. Niko neće morati odmah da napusti ostrvo. Svi će imati vremena da donesu odluku -  rekao je Dolakija.

Advokati koji zastupaju neke migrante rekli su da je ključno da se migrantski kamp zatvori što je pre moguće i da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pronašla dugoročno održivo rešenje.

"Nisam ništa jeo"

Migranti čiji su zahtevi za međunarodnu zaštitu odobreni i porodice sa decom, kako one u Dijegu Garsiji, tako i one u Ruandi, biće prebačene u "bezbedni centar" Ujedinjenih nacija u Rumuniji. Dok je tamo, vlada Velike Britanije će tražiti "dugoročno rešenje", rekli su migranti za Bi-Bi-Si. Migranti su rekli da im je rečeno da mogu da ostanu u Rumuniji najviše šest meseci. Rukovodstvo BIOT-a je pismima poručilo migrantima da će im Velika Britanija u tom periodu ponuditi dugoročno rešenje u skladu sa međunarodnim standardima. Migranti mogu prihvatiti svaku ponudu koju dobiju. "Ako ne prihvatite nijednu ponudu, prebacićemo vas u Veliku Britaniju", piše u pismima BIOT-a koje je video Bi-Bi-Si.

Tamilski stanovnik Ruande rekao je za Bi-Bi-Si da je osetio veliko olakšanje kada mu je ponuđen boravak u Rumuniji.

Migrantima čiji su zahtevi za međunarodnu zaštitu odbijeni i koji među tražiocima azila nemaju članove porodice ponuđeni su finansijski podsticaji da se vrate u Šri Lanku. Bi-Bi-Si piše da paket finansijske pomoći uključuje 3.000 britanskih funti, tri godine zdravstvenog osiguranja, tri godine plaćenog smeštaja i mogućnosti rada ili obuke. Bi-Bi-Si piše da migranti čije su prijave odbijene nisu bez pravnih opcija.

- Nisam ništa jeo ujutru. Depresivan sam - rekao je jedan Tamil koji je dobio medicinsku pomoć zbog mentalnih problema u Ruandi i ponuđen mu je da se vrati u Šri Lanku, piše BBC .

Pacovi u šatoru

Prvi Tamili su stigli na Dijego Garsiju u oktobru 2021. Rekli su da beže od progona i da pokušavaju da otplove u Kanadu da tamo traže azil. Međutim, njihov brod je upao u nevolje i spasila ih je Kraljevska mornarica Velike Britanije. Više tamilskih brodova pristalo je na ostrvu u narednim mesecima.

Kamp na Dijego Garsiji u kojem borave migranti napravljen je od vojnih šatora. U jednom šatoru spava pet-šest ljudi. Higijenski uslovi u njima nisu najbolji. Jedan migrant je za Bi-Bi-Si pokazao da su se pacovi naselili u jednom delu šatora i da neki šatori prokišnjavaju. Šatori nisu podeljeni na segmente ili prostorije. Migranti spavaju na vojnim krevetima, ali su morali da ih učine udobnijim pomoću drvenih paleta i spljoštenih kartonskih kutija. Kamp je ograđen ogradom visokom 180 centimetara. Migranti tvrde da se osećaju kao životinje u kavezima i da je kamp ružno mesto. Neki su napravili improvizovane trpezarijske stolove od drvenih paleta. Uprava kampa je nedavno odvojila neoženjene muškarce od njihovih porodica.

Nezavisni socijalni radnik kojeg je angažovao jedan od advokata jednog od migranata rekao je krajem prošle godine da se kampom proširila epidemija mentalnih poremećaja. Muškarci, žene i deca pokazali su novinarima Bi-Bi-Sija svoje ožiljke od samopovređivanja. Jedna uplakana žena rekla je sudskim zvaničnicima koji odlučuju o njenoj sudbini da je drugi migrant zlostavljao njenu ćerku. Nekoliko migranata je tvrdilo da su žrtve seksualnog zlostavljanja. Trojica muškaraca koji su osuđeni za zločine počinjene u logoru ili osumnjičeni da su počinili zločine u logoru prebačeni su u sobu nedaleko od ostrvske policijske stanice.

Veo tajne

Predstavnici Ujedinjenih nacija i Crvenog krsta ranije su rekli da logor smatraju sumnjivim, a uslove u njemu neprihvatljivim. Pred kraj prošle godine Ujedinjene nacije su proglasile da nije pogodan za dugotrajan boravak, a zabrinuti su zbog navoda o seksualnom zlostavljanju i zlostavljanju dece u kampu, piše Bi-Bi-Si .

Nedaleko od kampa nalaze se prodavnice, kafići, restorani, kuglana i bioskop koji koriste državni i vojni službenici. Naime, BIOT, teritorija sa kopnenom površinom od 60 kvadratnih kilometara koja je miljama udaljena od bilo kog naseljenog mesta, smatra se važnom za vojsku Sjedinjenih Država. Ne može se tek tako prići Dijegu Garsiji. Štaviše, ostrvo je obavijeno velom tajne. Velika Britanija je potvrdila da su dva američka aviona sa zatvorenicima tamo sletela 2002. godine, ali da zatvorenici nisu napustili avione.

Advokati britanske vlade rekli su ranije ove godine da ne žele da novinari Bi-Bi-Sija dođu u Dijego Garsiju da prate saslušanje. Međutim, Vrhovni sud BIOT-a rekao je da je Bi-Bi-Siju dozvoljeno da dođe na ostrvo. Sjedinjene Države, kontrolor većine stvari o Dijegu Garsiji, kasnije su rekle da će zabraniti Bi-Bi-Siju i advokate migranata sa ostrva. Poručili su i da će uskratiti hranu, prevoz i smeštaj svima koji dođu na ročište, uključujući i britanskog sudiju. Britanske i američke vlasti su kasnije popuštale, ali su ipak uvele određena ograničenja. Dodatni čuvari iz G4S su dovedeni na ostrvo da nadgledaju novinare Bi-Bi-Sija i advokate migranata. Na ostrvu nije bilo slobodnog kretanja.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Uragan Milton sve bliži Floridi, evakuiše se milion ljudi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zasto Balkan

    9. oktobar 2024 | 08:16

    Evo im centar Londona.

  • Miki

    9. oktobar 2024 | 08:38

    Englezi najvece zlo na planeti!

  • Antap

    9. oktobar 2024 | 09:14

    Koji licemeri! Sa razlogom ih je bog posadio na ostrvo - da nikoga nemaju oko sebe jer su zlo. Ali džaba sve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA